НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Строежът на мащабния културен център по проект на Франк Гери в Арл бе отложен (28.07.2011)

Строителните работи по амбициозния архитектурен проект на Франк Гери в Арл, Южна Франция, ще бъдат забавени за поне 6 месеца. Причината е, че мащабният комплекс, представляващ културен център, нарушава цялостния архитектурен и археологически пейзаж в околността.

Проектът „Luma/Parc des Ateliers" трябваше да бъде стартиран през юни, но две от общо 5-те разрешения за строеж бяха отхвърлени от Френската национална комисия за исторически обекти и монументи. 

Фондацията Luma, основана от швейцарската фармацевтична наследница Мая Хофман, разкри подробности около дизайна на бъдещия център за изкуства на последното архитектурно биенале във Венеция. Комплексът, който ще включва изложбени пространства, архив, места за уъркшопи и библиотека, по план ще разполага в центъра си с две огромни кули, облечени в пореста пластмаса.

Проектираните от Гери и архитектурното му студио кули обаче, ще закрият гледката към камбанарията на средновековната църква „Св. Хонорат", разположена в античния некропол, а изливането на основите на комплекса би застрашило римо-галския саркофаг, намиращ се подземието.

Тези две причини изтъква комисията, настояваща за преместване на комплекса на друг  по-подходящ терен. Античният некропол Allissi campi фигурира в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО още от 1981 г. Мястото представлява римски некропол от 1 в.пр.Хр. до към 2 в.сл.Хр. Става известно,  след като там е погребан римският мъченик св. Генест.

Клод Синт, директор на Musée départemental de l'Arles Antiques, споделя, че Данте пише за мястото в своята „Божествена комедия", а Ван Гог и Гоген увековечават местността и църквата в свои картини. Според директора за фондацията Luma има два възможни избора: или кулите дa бъдат премахнати от плана и построени някъде другаде, или да бъдат изкопани застрашените археологически находки преди започването на какъвто и да било строеж.

Говорител на проекта „Luma/Parc des Ateliers" сподели, че в момента текат преговори с френското министерство на културата с цел изясняване на ситуацията и взимане на съответните решения.       

Това е един от редките случаи, в които проект на Франк Гери бива отхвърлен. Франк Гери е канадско-американски архитект и дизайнер, който се счита за представител на деконструктивизма в архитектурата. Благодарение на специфичния си стил на работа, изобилстващ от екстравагантни извити форми, разчупена геометрия и нестандартни плоскости, той става един от най-популярните съвременни архитекти. Още през 1989 година получава най-престижната архитектурна награда Прицкър (Pritzker). Едни от най-известните сгради на Гери са музеят Гугенхайм в Билбао, „Танцуващата къща“ в Прага, Experience Music Project в Сиатъл.

Арл
Арл
Кафене в Арл - една от най-известните картини на Винсент Ван Гог
Кафене в Арл - една от най-известните картини на Винсент Ван Гог
Проектът за музея в Арл
Проектът за музея в Арл
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!