НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Съд постанови, че древногръцка статуя на музея Гети принадлежи на Италия (10.05.2024)
Европейският съд по правата на човека определи, че Италия е законен собственик на древногръцка статуя, която в момента се съхранява от музея Дж. Пол Гети в Лос Анджелис, след дългогодишен спор между двете страни.  Италианските власти се опитали и не успели да изискат статуята, преди музеят да я придобие през 1977 г.

Експертите смятат, че бронзовата статуя, "Victorious Youth (Атлетът от Фано)", е създадена в Гърция около 300–100 г. пр.н.е. от неизвестен скулптор и транспортирана до днешна Италия от римляните няколко години по-късно. Смята се, че корабът, който я превозва, е потънал, запазвайки статуята на дъното на Адриатическо море, докато не е намерена от италиански рибари в международни води през 1964 г.

Италианските власти обаче твърдят, че статуята е била незаконно изнесена от страната, преди да бъде купена от музея Гети през 1977 г. за около 4 милиона долара. Преди придобиването от музея Гети, италианските власти неуспешно се опитали да изискат статуята от германски търговец на произведения на изкуството - фактор, който влезе в действие при решението на седемте съдии на съда.

„По-конкретно поради небрежността или недобросъвестността на Getty Trust при закупуването на статуята, въпреки че бяха запознати с претенциите на италианската държава и техните усилия да я възстановят, заповедта за конфискация беше пропорционална на целта да се гарантира връщането на обект, който е бил част от културното наследство на Италия“, постанови съдът.

По време на закупуването от музея Гети италианските власти са направили множество опити да изземат произведението, докато е в транзит, включително разследвания, предприети в страната и от Интерпол, и петиции до властите в Съединените щати и Обединеното кралство, през които статуята е пътувала. В същото време, няма информация, дали Гърция някога се е опитвала да предяви претенции за скулптурата до момента.

На 2 май съдът излезе с решение, след като музеят Гети обжалва по-ранно решение от 2018 г. на италианския касационен съд, който нареди скулптурата да бъде конфискувана и върната, като потвърди предишно решение на по-нисък италиански съд.

Европейският съд по правата на човека установи, че правното основание за заповедта за конфискация на Италия е стабилно, тъй като италианските власти са „доказали причинно, че статуята е била част от културното наследство на Италия и също така е законно принадлежала на [нея].“

Юрисдикцията на ЕСПЧ за разглеждане на случая е основана, тъй като музеят Гети твърди, че неговите човешки права са били нарушени от кампанията на Италия за връщане на статуята на "Victorious Youth (Атлетът от Фано)" съгласно законите на Европейския съюз.

Следващите стъпки в спора обаче не са ясни, тъй като Съединените щати не са страна по ЕСПЧ и затова решенията му не са обвързващи. Италия е поискала от Главната прокуратура на САЩ да изпълни заповедта за конфискация през 2019 г., но това все още не се е случило, според ЕСПЧ.

„Ако съдът на САЩ изпълни присъдата, ще отвори огромна кутия червеи за американските музеи“, казва пред медиите Пати Герстенблит, експерт по право на културното наследство в университета Де Пол.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!