НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Henkel Art.Award 2009 (06.10.2009)

За осми път Хенкел Централна и Източна Европа (Хенкел ЦИЕ) със седалище във Виена обявява конкурса си Henkel Art.Award. – единствената широкообхватна награда за изкуство в Централна и Източна Европа, както и Централна Азия. Творци от 31 държави имаха възможност да се включат в съревнованието за наградата от 7000 евро. На базата на разширеното сътрудничество, сключено с Музея за съвременно изкуство (МСИ) във Виена, Хенкел не само предлага на победителя изложба в родната му страна, но и самостоятелна изложба в МСИ през следващата година. Същевременно, Хенкел ще връчи и награда Art.Award. за Талантлив млад австрийски художник, която включва парична премия от 2000 евро. В сътрудничество с дългогодишния си партньор Културконктакт Австрия, Хенкел ЦИЕ ще даде и трета награда – за Талантлив млад художник от ЦИЕ, която също е на стойност 2000 евро. Henkel Art.Award. 2009 и двете награди, насърчаващи талантливи млади художници в ЦИЕ и Австрия, ще се фокусират върху отличаването на изключителни и иновативни произведения на изкуството, създадени от творци в сферата на рисуването, фотографията, видеозаснемането и инсталациите.

Конкурсът протича на два етапа. В първия всяка държава с помощта на местно жури излъчва петима финалисти. Техните творби се изпращат във Виена, където се провежда финалното оценяване. Жури с председател проф. Ивайло Мирчев (Председател на Съюза на българските художници) и членове Красимира Александрова (сп. Жената днес), и Мариана Узунова (Корпоративни комуникации на Хенкел България) избраха финалистите от българска страна. Това са Иван Кънчев-Иванов (36 г., Русе), Красимира Стикар (29 г., Русе), Камен Старчев (38 г., София), Виолета Танова (27 г., Пазарджик), Симеон Стоилов (38 г., Ямбол).

През септември 2009 г. високопоставено международно жури ще номинира пет финалисти от всички участници, които ще се борят за голямата награда. Победителите ще бъдат представени на публиката на гала церемония, която ще се проведе през ноември 2009 г. в присъствието на всички номинирани. В последствие творбите на победителите и останалите финалисти ще бъдат показани пред публика в рамките на изложба в австрийската столица.


За българските финалисти:

Иван Кънчев-Иванов е роден през 1973 г. в Русе. Дипломира се в Националната художествена академия със специалност „Керамика”. А по-късно завършва „Психология” в Русенския университет. Занимава се с тактилна керамика, благодарение на която хората с нарушено зрение се докосват до изобразителното изкуство.

Красимира Стикар е родена през 1980 г. в Русе. Завършва анимация в Нов български университет. Печели стипендия за магистърска степен в Академията за изящни изкуства във Виена, от която се дипломира с отличие. Междувременно печели и друга стипендия за Филмовата Академия в Потсдам, където задълбочава познанията си за анимацията. Рисува и в стил Minimal Art. В момента работи по проект в областта на съвременното изкуство.

Камен Старчев е роден през 1971 г. в София. Завършва специалност „Скулптура” в Националната художествена академия в класа на проф. Емил Попов. В момента се занимава с принтове върху хартия и платно.
Виолета Танова е родена през 1982 г. в Пазарджик. Завършва магъстърска степен в Националната художествена академия със специалност „Живопис”. Рисува изключително провокативни картини с маслени бои върху платно. През последните пет години има седем награди от различни конкурси в България.

Симеон Стоилов е роден през 1971 г. в Ямбол. Живее и работи в София. Завършва Националната художествена академия със специалност „Живопис” в класа на проф. Светлин Русев. Има пет самостоятелни изложби в различни български градове. Рисува абстрактни картини с емоционални послания и прави инсталации.

Източник: www.cult.bg

http://www.youtube.com/watch?v=gYBOprMzcLg

 
Други новини от тази категория
Коментари | 1 коментара
Ст. Ефремов 23.02.2018г.
Имам 3 картини на Виолета Радкова (от 90-те години) Интересуваме се какъв интерес представляват днес.

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!