НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Галерия Академия отбелязва 100 години от рождението на световно признатия български художник Георги Баев (15.03.2024)
 През 2024 година се навършват 100 години от рождението на световно признатия български художник Георги Баев. 
Оценявайки високо постиженията на живописеца община Бургас в партньорство с Национална художествена академия организират ретроспективна изложба „Георги Баев. 100 години от рождението на художника“ посветена на значимата годишнина. Тя ще бъде открита на 21 март от 18:00 ч. в Галерия „Академия“.

По време на откриването на изложбата Детски хор „Милка Стоева“ при Младежки културен център – Бургас, под диригентството на Мариета Секлемова и Лили Бедросян, клавирен акомпанимент Миглена Славова, ще изпълни композиции на Петър Льондев, Николай Кауфман и Георги Петков. Със своята 75-годишна история и днес Детски хор „Милка Стоева“ продължава да прославя страната ни, следвайки традициите, положени от неговия създател Борис Ибришимов и продължени от дългогодишния диригент на състава Милка Стоева.

Георги Баев е знаково и емблематично име, свързано най-вече с пейзажната живопис от втората половина на ХХ век. Роден е през 1924 г. в Бургас. 
Завършва Националната художествена академия (1949), специалност „Живопис“ при професорите Илия Петров и Дечко Узунов.
В настоящата изложба са включени 42 творби, които проследяват различни периоди в неговото творчество – от най-ранните графики от 50-те години на ХХ век („Момче“ 1957, „Рисунка“ 1957, „Ателието“), до 60-те години на ХХ век, когато Баев категорично избира живописта за свое творческо верую („Утро“ 1962, „Лодки“ 1963). 
Не са пропуснати и творбите „Пролетни нощи“ (1966), „Пране“ и „Край колодрума“ (1967), които професор Аксиния Джурова определя като: „емблематични за развитието на българското изкуство тогава и днес“. 
 
В края на 60-те и началото на 70-те Георги Баев се отдалечава от пряко копиране на натурата, ориентира се към абстрактния лиризъм и условността на пейзажния фрагмент („Мрежи“ 1974, „Пейзаж в синьо“ 1975, „Плаж“ 1979). 
Към най-зрелия му период спадат 70-те и 80-те години на ХХ век, време на динамична творческа активност. Морето става основна тема в творчеството му. Морският пейзаж на Баев изпъква сред множеството традиционни интерпретации на темата от други български маринисти с неочаквано ярък и наситен колорит, с обобщени и изчистени форми. Платната на Баев създават усещане за статичната красота на морето, за близостта на така мечтания хоризонт. 
Изпепеляващата страст, с която Баев работи идва от огнената мощ: през 1983 г. е подпалено ателието му унищожени са стотици творби. Обгорелите платна, оцелели след пожара напомнят, че смелостта във всяко време е изпитание. В пряк отзвук на действителността постепенно творбите на Баев стават драматични, появява се фигурата, тревогата за човека. Цветовете са плътни и наситени, носят силно психологическото звучене. Баев вече не рисува лодки и море, небе…, защото с тях е казал това което е необходимо, Баев е променен: „Този пожар ме разтърси така, че след това направих най-хубавата си изложба и то само за седем месеца…Когато съм разгневен и отчаян най-много работя“. Тази изложба е поводът през 1986 г. Баев да стане носител на Хердеровата награда на Виенската академия за изкуство. Представен е в 34-томния речник за изкуство на лондонското издателство „Макмилън“. 
 
В настоящата изложба са експонирани картини от цикъла „Спомен“ и серията „Бариери“. 
Достигнал до мъдростта на остаряването, той се примирява със себе си и със света и се връща към оптимизма и светлината в по-ранното си творчество, но вече обогатено от живота светоусещане.
Георги Баев е депутат в VII Велико народно събрание (1990 – 1991 г.). 
Умира на 18 февруари 2007 г. в Бургас. 
 
В експозицията са включени творби от фонда на Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“ и от колекцията на семейството.
 
Д-р Людмила Кутиева
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!