НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Фондация Хуан Миро се сдобива със седемнайсет нови творби (15.01.2010)

Намиращата се в Барселона Фондация Хуан Миро прибавя към своята колекция седемнайсет нови, оригинални произведения върху хартия, взети от семейството на Миро, за техните постоянни експозиции. Творбите са рисувани в периода  между 1931 и 1953 година.

 

Фондацията Миро отвори врати през 1975 г. като център за съвременно изкуство, където както експерти, така и широката публика могат да влизат в контакт с творбите на Миро, които неговите приятели и роднини са дарили на институцията. Взети заедно, всички те съставляват най-голямата колекция на художника.

 

С течение на годините, хартията е материалът, който Хуан Миро най-често използва, а той работи с много и различни такива, от шкурка и картон до вестници и други печатни материали. Неговата художествена продукция в тази среда била новаторска и смела. Освен това, бързия резултат от работа върху хартия дава възможност за по-близък поглед върху метода на художника.

 

Излагането на новата постоянна колекция става възможно благодарение на щедрото финансиране от правителството на Каталония. Новите придобивки технически усъвършенстват всички стаи, за това спомага и подобрената осветителна система.

 

Освен това, новите изложби се отличават със текстове поставени на стената, които обясняват различни техники, използвани от Миро - от живопис и скулптура, до текстил, керамика, и принтове - поставяйки творческото му  развитие в оригиналния си исторически контекст: неговото обучението в Барселона, времето което прекарва в Париж, връзката му с ранния авангард, неговия интерес към експерименти, както и появата на изцяло собствения му стил. Таблата са илюстрирани със снимки на автора в различни етапи от кариерата му за да подобрят преживяването на посетителите и да дадат по-пълно разбиране на живота и творчеството му.

 

Със своите нови попълнения, Фондацията Миро се надява да даде по-достъпен, и още по-задълбочен поглед върху работата на Хуан Миро, един художник с корени в традицията, но с ясна визия за новостите, човек който се превръща в една от най-особените и влиятелни фигури в изкуството на двадесети век.

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!