НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
В навечерието на празника на София галерия „СЕЗОНИ” представя Живко Седларски (12.09.2014)

Феноменален синтез между съвременна скулптура и моден дизайн за първи път в България ни предлага галерия „Сезони“. Необичайната изложба, която се открива на 16 септември, ще Ви провокира повече от очакваното. Защото ще видите и преживеете емоцията на синтеза между изящно изкуство, дизайн и архитектура на модата.

Женските силуети на Живко Седларски са истинско пиршество на духа и богатство, както за екстериора, така и за интериорните пространства. Пластиките на автора са сред паркове, градини, замъци и красиви къщи и домове. Безплътност на вътрешната невидима форма и изключителна емоционална плътност на външната форма…Древните китайци казват, че в празнотата на каната е нейния смисъл. С творбите на Живко Седларски ни очаква едно пътуване в търсене на истината отвъд формата.

Срещата с пластичните вдъхновения на Живко Седларски в галерия „Сезони”  ще Ви заинтригува и ще ги запомните завинаги. Те са силно подчертано авторска естетика, която е мост между времето – реално и приказно, между традицията и новаторски поглед.

     „Когато видях за първи път скулптурите на Живко, асоциативно и емоционално, не толкова буквално,  ги  сравних с революционното мислене на Пако Рабан, който споделя, че: „Един моделиер никога не осъществява напълно една рокля или дреха. Той създава линията и движението, рисува скицата, избира материала…“ Големият дизайнер още през 1964 г. отклонява метала от обичайните му функции, за да облече в ризници амазонките на днешната женска еманципация.”

               Райна Йотова

Изложбата в галерия „Сезони“ ще привлече интереса на колекционери, архитекти, модни дизайнери и експерти, художници и широк кръг от оригинално мислещи и възприемащи света хора.

Живко Седларски е роден през 1958 г. в Елхово. През 1977 г. завършва Училището за художествени занаяти в София, а през 1989 г. – Националната художествена академия в София. Специализирал е скулптура в Художествената академия в Берлин, Германия. От 1992 г. живее и работи във Франция. Работи в областта на монументалната и малката пластика. Негови творби са притежание на много музеи, галерии и частни колекции в България, Франция, Швейцария и Германия.

Авторът признава, че жената е тази, която го вдъхновява. "Обичам контакта и допира с жената. Когато се разхождам по улиците, се заглеждам, наслаждавам се на модела", обяснява Живко Седларски.

Българският скулптор, който живее в Северозападна Франция,  е един от тримата европейски творци, чиито произведения са избрани от Клуба за изкуства към Съвета на Европа през 2007 г. и 2011 г., за да участват в изложба - представяне на европейски творци. Изкуствоведът Венсан Наш оценява високо изложеното, поставя ударение върху неистовата енергия, излъчвана от творбите. За него скулптурите на Седларски насочват „към визуално пътуване в света на голямото изкуство”.

Живко Седларски
Живко Седларски
Prison Break
Prison Break
Jump
Jump
Мистерия
Мистерия
Рокля-сирена
Рокля-сирена
Рокля-топка
Рокля-топка
Тишина
Тишина
Виенски валс
Виенски валс
.
.
.
.
Плакат
Плакат
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!