НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Меценати учат съвременно изкуство в студио за дизайн Склада (19.09.2014)

Първи курс по съвременно изкуство за хора без предварителни знания по темата стартира в София в началото на октомври. В продължение на 15 седмици арт ценителите ще се запознават в дълбочина с основните моменти от модернизма, постмодернизма и изкуството от 1980 г. до днес. Водеща на лекциите и дискусиите е арт критичката и журналистка Нада Нешева, която е и в екипа на artprice.bg. Нада Нешева е завършила История и теория на изкуството във Великобритания, а в момента пише дисертация там.

Курсът ще се провежда в студио за дизайн Склада в столицата, а общото заглавие на лекциите е „Наръчник за съвременно изкуство”, защото „те са един наръч от знания, които ни карат да се замисляме върху процесите в него”, обясняват организаторите.

Курсът прави визуален преглед на ключови моменти в изкуството от началото на ХХ век до днес. Силно е застъпена ролята на изкуствоведите, кураторите и колекционерите, които са оказали влияние върху него. „Това са автори, имена на движения, които, кой знае защо, не се споменават на родната арт сцена. По този начин ние сами се изолираме от процесите в света”, обяснява водещата.

„Ако нещо не е наред в българското съвременно изкуство, то е, че ние често копираме само външно проявите на западните артисти, но посланията им остават извън нас”, казва Нешева. Идеята на курса според нея, е всеки да започне да осъзнава пост модернизма чрез собствения си опит и чрез произведенията, които са му близки.

Студио Склада, в което ще се провеждат лекциите и дискусиите
Студио Склада, в което ще се провеждат лекциите и дискусиите
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!