НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Чилийски архитект получава наградата „Прицкер“ (15.01.2016)

Лауреат на наградата Прицкер/Pritzker стана чилийския архитект, главен изпълнителен директор на Elemental - Алехандро Аравена, който в момента е зает с организацията на основния проект "Новини от фронта" на 15-тото архитектурно биенале във Венеция.

Според официалното съобщение, Аравена - 41-ят носител на световноизвестните награди, е първият награден архитект от Чили и четвъртият лауреат от страна от латинска Америка, след Луис Бараган (1980), Оскар Нимайер (1988) и Паулу Мендес да Роша (2006).

"Аравена разширява нашата идея за това какво е истински дизайн. Неговите проекти дават възможност за комфортен живот на икономически уязвими хора и създават приятни обществени части, както и оказват помощ, за да се справят хората с последиците от природни бедствия и да се пести енергия. Новаторска и вдъхновяваща работата на Аравена показва как архитектурата може да подобри живота ни "- казва за избора Том Прицкер, член на журито.

Алехандро Аравена е възпитаник на Католическия университет в Чили. През 1994 г. той създава Aravena Architects. През 2000-2005 г. е гостуващ професор във факултетът по дизайн (GSD) на Харвард. От 2001 г. Аравена е изпълнителния директор на Elemental, която наред с други неща се занимава със създаването на достъпни жилища в партньорство с бъдещите си собственици. Едно от изобретенията на компанията е т.нар „половината на добрия дом“, където бъдещите наематели на сградата завършват по своя преценка жилището си и по този начин повишават стандарта си на живот.

Мястото за церемонията винаги се избира за да е различно през всяка година - Прицкер награда вече е връчвана в двореца Версай и в Белия дом. Този път церемонията ще се проведе на 4 април в централата на ООН в Ню Йорк.

Алехандро Аравена
Алехандро Аравена
Chairless Alejandro Aravena
Chairless Alejandro Aravena
Chairless Alejandro Aravena
Chairless Alejandro Aravena
Chairless Alejandro Aravena
Chairless Alejandro Aravena
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!