НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложбата посветена на Дейвид Боуи постави неочаквани рекорди (01.04.2016)
Пътуващата изложба посветена на влиянието върху съвременната култура на Дейвид Боуи скоро ще се превърне в най-посещаваната пътуваща експозиция в историята на музея Виктория и Албърт, Лондон (V & A). Шоуто, което представя повече от 300 предмета, включително и ръкописни текстове, костюми и сценографски проекти, вече е видяно от близо 1,5 милиона души на четири континента. Неговото световно турне ще продължи в Европа и Япония преди да приключи през 2018 г.
 
Боуи е един от най-популярните изпълнители в историята, но първоначално организаторите от V & A много трудно намират чуждестранни домакини за изложбата, която проследява влиянието на звездата върху популярната култура. Установените художествени музеи смятат, че такава изложба би била „нишова“ и не съвсем артистична.
Развоя на събитията за музея се променя след като за изненада се появява нов албум на Боуи през март 2013 г., малко преди изложбата да отвори врати в Лондон. Експозицията се оказа толкова популярна, че измамници започват да продават фалшиви билети онлайн.
 
Постепенно престижни чужди музеи започват да визуализират как изложбата ще работи в техните пространства, еклектична група от институции в седем различни града заявяват желанието си да заемат експозицията. Местата варират от  Музея за съвременно изкуство в Чикаго до Центъра на подвижните образи в Мелбърн. 
 
В деня след смъртта на Боуи, от рак, на 69 г. възраст, в музея в Грьонинген, Холандия, където е изложбата до 10 април, са продадени 15,000 билета. Музеят отваря в ден, който обикновено е почивен за да се даде възможност на феновете да засвидетелстват уважението си. "Много фенове бяха обляни в сълзи докато разглеждаха", казва говорителката на музея.
 
V & A вероятно печели стотици хиляди лири от международните гостувания на изложбата, въпреки че музеят е имал своите разходи. Таксите са помогнали да се компенсира високата цена на експозицията в Лондон, която включва говорители и слушалки. Различни сувенирни стоки, на стойност £ 3,6 милиона са продадени на дребно само в Лондон през 2013 г., каталогът към изложбата е продал повече от 160,000 копия и е преведен на седем езика.
 
Деветдесет процента от експонатите са взети от архива на Дейвид Боуи в Ню Йорк. V & A не плаща наем, за да заеме тези обекти, въпреки че музеят плаща за доставка и други разходи. Музеят в момента е в сериозни преговори с други европейски институции за представяне на експозицията това лято. Изложбата е планирано да приключи в Токио през 2018 г.
 
Самият Боуи се държеше на разстояние от изложбата. Звездата даде да се разбере, че, въпреки че е щастлив от нея не иска да участва в организацията. Като майстор на маскировката, Боуи може и да е посетил изложбата, преди да умре, но ако го е направил, то това остава в тайна.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!