НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Представяне на новото поколение (27.04.2010)
2010г. е годината, в която Британското арт шоу за млади таланти ще бъде проведено. Това е събитие, което се състои веднъж на всеки пет години и въпреки това е едно от най-значимите в културния живот на страната.

През 1995г. например показа на бял свят таланти като Деймиън Хърст, Крис Офили и Сам Тейлър-Ууд точно, когато Лондон е най-ярко изявеното място в световната арт сцена.

За последен път събитието е проведено през 2005г, когато в списъка на избраните художници са само номинирани за наградата Търнър.

Тазгодишната експозиция ще започне да обикаля страната през месец октомври и ще предостави възможността на 39 изгряващи творци да се издигнат в своето поприще.

Творбите им ще посетят четири английски града: от Нотингам до Лондон, Гласгоу и Плимут очаквайки да бъдат видяни от над 300 000 любители на изкуството.

Първото събитие от тази поредица се е провело през 1979г., когато 112 творби са обиколили Шефилд, Нюкасъл и Бристол. Шоуто е съпостваено с биеналетата организирани от музея за американско изкуство Уитни.

Петте избрани лица тази година са:

1. Фиби Ънуин
Художничка родена през 1979г. в Кеймбридж, завършила „училището за изящни изкуства Слейд”, живее в Лондон. Създава картините си наблюдавайки семейни жестове и вещи, като очила падащи от нечие лице или ястие поднесено на самолет.

2. Мик Петер
Скулптор роден през 1974г. в Берлин, завършил „училище за изкуствата в Гласгоу” и колеж „Ръскин”, живее в Гласгоу. Скулптурите му изглеждат като направени от масивен бетон, но в действителност са изработени от полистирол.

3. Дънкан Кампбел
Режисьор роден през 1972г. в Дъблин, изучавал се е в „Училището за изкуства в Гласгоу” и „Националният колеж по изкуство и дизайн в Дъблин”. Живее в Гласгоу и се интересува от „привлекателната сила на историите”.

4. Трис Вона-Мишел
Роден през 1982г., завършил „Училище за изкуствата в Гласгоу” и „Stäedelschule” във Франкфурт. Занимава се с инсталации и пърформанси.

5. Харуун Мирза
Занимава се с инсталации и звукови творби. Роден през 1977г., учил е в „Училище за изкуствата в Челси” и „Голдсмитс”. Живее в Лондон и Шефилд.


Phoebe Unwin
Phoebe Unwin
Mick Peter
Mick Peter
Duncan Campbell
Duncan Campbell
Tris Vonna-Michell
Tris Vonna-Michell
Haroon Mirza
Haroon Mirza
Haroon Mirza -
Haroon Mirza - "Adhãn",2009
Phoebe Unwin -
Phoebe Unwin - "Girl"
Mick Peter -
Mick Peter - "Wednesday farewell-2",2008
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!