НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Плячкосан от нацистите Констабъл, върнат от Tate, оглавява търг на Кристис (15.11.2016)

 Маслената живопис от Джон Констабъл от музея Тейт, върната на наследниците на ограбен от нацистите колекционер, ще бъде продадена в Кристис, Лондон на 8 декември, с прогнозна цена между £ 500,000- £ 800,000. „Акостиране на една лодка, Брайтън“ (1824), ще бъде продадена от наследниците на унгарския барон Ференц Хатвани.

Картината на Констабъл е била дарена на Тейт през 1986 г. от г-жа П.M. Рейнсфорд. Тогава се установява и празнината в произхода на произведението от 1908 до 1962 г. Преди няколко години претенция към произведението отправят наследниците на барон Хатвани и през март 2014 г. консултативна комисия във Великобритания препоръчва, картината да бъде върната. Скоро след това, Тейт предприе необичайна стъпка с молба към комисията да обмисли допълнителни доказателства, но през септември 2015 г. тя потвърждава първоначалното си решение. Тейт предаде произведението на полицията по-рано тази година.
 
Това е една от първите творби на художника от  посещенията му по южния бряг на Англия. Тя е наследена от дъщерята на Констабъл, Изабел, която умира през 1888 г. След това е продадена на Кристис през 1892 г., на Уолтър Доусуел, арт дилър от Лондон, преди вероятно да бъде закупена от барон Хатвани.
 
Произходът описан от Кристис посочва, че картината е придобита от барон Хатвани през 1908 г. и е "плячкосана след германското нашествие в Унгария през 1944 г.". През 1942 г., когато Будапеща е заплашена от бомбардировките на съюзниците, колекционерът слага „Акостиране на една лодка, Брайтън“  (заедно с други произведения) в трезора на унгарската държавна кредитна банка, която по-късно е разграбена. 
 
През 1947 г. баронът бяга в Париж за да се спаси от комунистите и умира в Лозана през 1958 г. Той има четири деца и техните потомци подават заявление за връщане на картината. С оценка от £ 800 000, творбата на Констабъл, е сред най-скъпите произведения от 20-те дела, разгледани от консултативната комисия.
 
„Акостиране на една лодка, Брайтън“ (1824)
„Акостиране на една лодка, Брайтън“ (1824)
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!