НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Китайски музей представя Анселм Кийфер въпреки възраженията на художника (25.11.2016)
Една от най-добрите академии за изкуство на Китай е изправена пред критики заради голямата изложба на Анселм Кийфер, която откри след като немския художник изрично се отрече от събитието организирано без негово съгласие. Художникът е в Лондон за да наблюдава организацията на най-новата си изложба, която се открива в сряда в галерия White Cube.
Въпреки нежеланието му, "Анселм Кийфер в Китай" бе открита в събота, както бе планирано първоначално и ще продължи до 8 януари. Експозицията с около 85 творби е първата по рода си изложба на Кийфер в Китай.
 
В изявление, разпространено преди откриването, академичния музей за изящни изкуства в Пекин подчерта, че тъй като всички собственици са дали разрешение да заемат произведения за изложбата нямат юридически проблеми по отношение на правните основания. Организаторите заявиха, че повечето от произведенията са съставени от колекцията на един неназован колекционер.
 
Но някои експерти казват, че въпросът е етичен. За големите ретроспективи, показващи раотата на живи художници, много музеи обикновено ще направят всичко за да се получи съгласието на художника.
"Не става дума само за уважение към художника, това е за зачитане на публиката", казва Пи Ли, старши уредник в M +, планираният музей за визуална култура в Хонг Конг. "Много е трудно да си представим как можете да изберете най-добрите творби на художника от огромно творчество и да ги представите в ограничено музейно пространство без участието на художника."
 
В своето изявление, музеят в Пекин, обвини германските съорганизатори на изложбата за невярно представяне на участието на г-н Кийфер. "Едва след като споразумението с германските партньори беше подписано, ние научихме, че г-н Кийфер всъщност не учавства в организацията" се казва в изявлението.
 
Художникът Уонг Хоангшен, който е и директор на Централната академия за изящни изкуства в Пекин (Cafa), каза, че е имал желание да направи такава ретроспектива в продължение на много години, но финансирането е било проблем. Така че, когато арт центърът Бел/Bell Art Center се свързва с екипа на музея тази година и предлага да покрие голяма част от разходите, той е нетърпелив да се подпише. "Инвестирахме много малко пари в изложбата," казва г-н Уанг "Ние просто осигурихме мястото." Той добавя: "Ние научихме урок от това. В бъдеще ще бъдем изключително внимателни при работа с такива фирми. "
 
На своя уебсайт, Bell Art Center описва себе си като компания предлагаща "серия от услуги като изследвания, обучение и подготовка и представяне на произведения на изкуството." Беате Рейфенсед, директор на Музея Лудвиг в Кобленц, Германия и съ-куратор на изложбата е включена в списъка на центъра като "главен уредник и главен художествен консултант."
 
В интервю, г-жа Рейфенсед оспорва твърдението на Анселм Кийфер, настоявайки, че много опити са били направени, за да се достигне до него чрез един от неговите приятели и няколко дилъри на произведенията му. "Ние най-накрая разбрахме, че той не е имал време".
 
За много хора в рамките на арт средите на Китай, ситуацията е изненадваща, като се има предвид, че Cafa е добре подкрепяна от правителството институция с опит в организиране на самостоятелни изложби с участието на видни западни творци като Анди Уорхол и Йозеф Бойс. Въпреки че много от тези изложби също са организирани с партньорски институции, г-н Уан каза, че музеят не е имал никакви проблеми при комуникиране с художниците или техните наследници.
Някои експерти твърдят, че дебатът за Кийфър е отразен постоянен проблем в Китай, където професионалните практики понякога остават в противоречие с международните стандарти
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!