НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Предстои ли епос със "Славянски епос" на Алфонс Муха (29.11.2016)

Важен съдебен спор може да се завърти около известния "Славянски епос" на Алфонс Муха - 20 монументални картини (някои с височина над 8 м), които представят ключовите събития в историята на славяните.

Произведенията, на които основателят на Ар нуво/Art Nouveau е работил в продължение на 18 години и сега са собственост на град Прага, трябва да отидат на вече договорено експозиционно турне в Азия. Остър протест към това обаче изразяват не само наследниците на Муха, но и реставраторите, които се грижат за картините.

"Славянският цикъл" е един от малкото случаи, когато художник с невероятна кариера на плакатист и приложник, превърнал се в символ на Belle Epoque в Париж,  се обръща към живописта върху платно и загърбва дотогавашната си слава. През 1928 г., за десетата годишнина от независимостта на Чехословакия, Муха представя пред Прага своите творби, чието завършване е спонсорирано от американския филантроп Чарлз Крейн. Кейн и Муха са имали условието  града да изгради специална зала за постоянно функциониране на експозицията. Това не е изпълнено до ден днешен.
 
Сега община Прага възнамерява да изпрати "Славянския епос" в двугодишна обиколка, която да представи картините в редица музеи в Азия, а после и в Съединените щати. Това ще е първият път, в който всичките 20 картини ще бъдат изложени заедно извън Чехия.
 
На 11 април, внукът и президент на фондация Муха, Джон Муха започна дело срещу община Прага за да се забрани износът на картините в чужбина. Той твърди, че тъй като общината не е успяла да изгради галерия, града не може да се счита за пълноправен собственик на "Славянски епос," и работите трябва да бъдат върнати на наследниците. Първото съдебно заседание  е насрочено за 18 януари следващата година.
 
В момента творбите на Алфонс Муха са експонирана в изложбена зала, бивше място за провеждане на промишлени панаири в Прага, което според  някои от водещите реставратори е неподходящо за работи от този тип и мащаб. Семейството излага лични причини против изложбения дворец: по време на Втората световна война в него е имало център за интерниране на евреи - сред които са и някои от членовете на семейство Муха - преди да бъдат изпратени в концентрационни лагери.
 
Обиколката на "Славянски епос", ако се състои, започва от Япония и Националния център за изкуство Токио (8 март - 05 юни 2017) и ще продължи в Китай, където работите ще бъдат показани в Музея Нанджинг (14 юли - 08 октомври 2017), провинциалния музей Гуангдонг (ноември 2017 . - януари 2018) и в Музея на провинция в Чанкша Хуанан (февруари - май 2018).
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!