НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Frieze - в света на най-дивия панаир за изкуство (10.10.2017)
 На първия Frieze / Фрийз има фонтан с LSD, човешка торта за рожден ден „направена“ от трима голи мъже и осемгодишни деца, които се преструват на търговци на изкуство, но лягат на пода всеки път, когато някой се опита да ги снима. Лондонският панаир за изкуство стартира преди 14 години, внасяйки мощна доза опасност, анархия и забавление в скучната интернационална художествена сцена. На първия Frieze, на един от участващите художници е позволено да опъне малка палатка срещу по-голямата структура на панаира в парка Риджънтс. Освен евтин подслон това се превръща и в неофициална експозиция и още в първата нощ милиардерите колекционери на  изкуство стоят в дъжда, заедно с други художници, дилъри и звезди, всички чакащи да влязат. Тогава има и „фалшиви“ опашки, тайни врати, лабиринти, където галеристите преговарят скрити от любопитни погледи и дори магазин за кашмир втора ръка. През втората година скандал предизвиква инсталация от японския художник Норитоши Хиракава, в която участва млада дама, седнала на стол, четейки романи на Филип Пулман до купчина екскременти, очевидно собствените й, която се подновява всяка сутрин. Специална диета гарантира, че те няма да миришат твърде лошо.

Тази година /4-8 октомври/ също не липсваха интересни събития. Актьорът Джош Хартнет разглеждаше щандовете заедно с приятелката си  Тамсин Еджъртън, британска актриса и модел. Художничката Трейси Емин се появи неочаквано на щанда на една от галериите и раздаваше автографи. Трейси Емин е една от най-известните представителки на групата "Млади британски художници" и веднага предизвика истинско стълпотворение. Нейната инсталация „Моето легло“ - креват, осеян с фасове, използвани презервативи и празни бутилки от водка, разтърси света на изкуството през 90-те години на миналия век и беше изложена в Тейт цели 15 години. Но най-странен може би е един от тазгодишните специални проекти на Frieze, дело на швейцарската художничка Дора Будор, която наема актьори, приличащи на Леонардо Ди Каприо, да се разхождат в пространството на панаира, облечени като най-известните герои на актьора и колекционер на изкуство.

Frieze е създаден от Матю Слоувър и Аманда Шарп, които се запознават като състуденти  в Оксфордския университет и заедно с Том Гидли стартират през 1991 г. художествено списание, като противовес на скучните издания по онова време. Панаирът обаче става по-успешен, отколкото могат да си представят. Когато започват списанието, преди повече от десетилетие, те смятат, че само около 40 души биха се заинтересували от това, което имат да кажат за съвременното изкуство - но на първия панаир има около 27 000 посетители. Така Frieze задава шаблона за бъдещи събития и с течение на времето, преобръща начина, по който изкуството се продава навсякъде по света. И все пак, ранното чувство за подривна дейност, насърчавано толкова усърдно от Слоувър и Шарп, продължава да съществува. Да, по време на седмицата на Frieze летището на Лондон е задръстено с частни самолети; не е възможно да запазите маса в заведение в скъпия квартал Mayfair; и да, има много повече блестящи черни коли, които обикалят Риджънтс парк, но събитието се стреми да се противопостави на това да стане прекалено комерсиално, дори откривайки цял нов панаир Frieze Masters, който е в съседство, за да поеме хората, които всъщност не се наслаждават на арт анархията и предпочитат класчески картини.

По време на панаирната седмица има стотици събития: партита, вечери и частни огледи. Всичко бушува в света на изкуството, така че хората се разхождат от събитие до събитие, повечето искат да бъдат там, и да привлекат вниманието към себе си на всяка цена независимо дали са художници, галеристи или просто почитатели на съвременното изкуство. Frieze се опитва да запази своя провокативен дух с непрекъснато насърчаване на купоните - панаирът организира официално парти в първата вечер. Това е VIP събитие в света на изкуството, което винаги е на ниво и още тогава галеристите се опитват да очароват големите си клиенти. След посетителите на панаира и партитата има звезди като Кейт Мос и Сара, херцогинята на Йорк, Олга Бябакова, дъщерята на руския олигарх Олег Бябаков, либийската принцеса Алия ал-Сенуси, американския рапър A$AP Rocky, Дария Жукова и Роман Абрамович.

Друг от начините, по които Frieze се запазва, е да бъде невероятно селективен за това кои галерии излагат. Всяка голяма галерия по света отчаяно иска да присъства, но има строг процес на кандидатстване. По-малко от половината от галериите, които кандидатстват, ще получат щанд, а онези, които го правят, обикновено са представили най-лудата, най-смелата и най-авангардна експозиция. Пърформансите и театралните представления се насърчават – в едно издание има "бетонен щанд"; измислен колекционерски парижки апартамент от 1968 г .; детска градина със зарове, в които може децата да пълзят; една от галериите пък представя произведения на изкуството, изложени на перални машини ... Някои галерии променят съдържанието на щандовете си всеки ден, други отделят мястото си единствено на работата на един художник. Все пак всички разполагат с голям шкаф, в който се съхраняват "по-безопасни" произведения, които искат да продадат, но не считат за достатъчно атрактивни за показване. На Frieze стават и изключително много продажби още в първия ден на това издание, скулптура на Олафур Елиассон бе продадена от галерия Tanya Bonakdar, Ню Йорк за 135 000 евро. По-сериозните сделки с произведенията на Пабло Пикасо, Густав Климт, Егон Шиле, Анри Матис, Анди Уорхол  или антики от Азия, Близкия изток и Египет, остават тайна.

Трейси Емин
Трейси Емин
.
.
.
.
.
.
.
.
Олафур Елиассон
Олафур Елиассон
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!