НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Дигитален каталог резоне на Егон Шиле с актуализации за новооткрити произведения и произход (14.11.2017)

 Каталога резоне/raisonné на Егон Шиле ще бъде публикуван онлайн, където може да бъде редовно актуализиран и допълнен с нови изследвания в проект, финансиран от неправителствения изследователски институт "Калиър" и анонимен донор. Джейн Калиър, авторът на най-новото издание на каталог резоне на художника, обяви в четвъртък, 9 ноември стартирането на цифровата платформа на годишния симпозиум Schiele на музея "Леополд", Виена.

Един от основните мотиви за онлайн каталог са стотиците творби на Шиле, открити след публикуването на текущото издание през 1990 г. Други фактори, които посочи Калиър са постоянният проблем с проследяването на произхода, с акцент върху проследяването на откраднатите от нацистите произведения и връщането им и неотдавнашната поява на фалшификати на пазара на изкуството, където цените на художника се покачват.

За да идентифицира и удостовери оригиналните творби на Шиле за онлайн каталога, Калиър заяви, че планира да разчита на експерти, които според нея е по-вероятно да бъдат намерени сред арт дилърите, отколкото сред кураторите. "Ние сме изправени пред недостиг на ценители днес. Историците на изкуството не се обучават да гледат ", заяви арт дилърът и съсобственик на галерия „Сент Етиен "в Ню Йорк. Дядо й, роденият във Виена дилър на изкуство Ото Калиър, е автор на първия каталог резоне на Шиле през 1930 г. "Ние правим научни изследвания, които музеите рядко правят".

Първият етап от новата инициатива, който ще включва актуализирана информация за автентичността на изброените творби, ще стартира до октомври 2018 г., което съвпада с 100-годишнината от смъртта на Шиле, който умира от грип на 28-годишна възраст. Шиле има около 3000 живописни, акварелни творби и рисунки. На въпроса "Колко време ще отнеме да се справите с 3000 произведения на изкуството?", Калиър отговаря "Безкрайно много".

"Във втората фаза на проекта ще можем да направим много по-изчерпателна актуализация на произведенията, отколкото беше възможно през 1990 г.", каза още Калиър, като добави, че тя ще включва доказателства и подкрепящи документи. "Книгата се появи преди архивите да се отворят и преди да се развият изследванията по начина, по който трябва. Като в един случай на реституция на картината на Шилe от 1912 г., която е открадната от еврейски дилър във Виена през 1939 г., и е открита, когато Фондация "Леополд" я удава назаем на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк през 1997 г. Леополд достигна до споразумение за 19 милиона с наследниците на дилъра, след дела в американски съдилища продължили 13 години. Делото стартира търсенето и на други откраднати от нацистите и разпраснъти в САЩ и Европа произведения.

Изследователският институт "Калиър" планира също онлайн актуализации на два каталога резоне, написани преди това от Ото Калиър на художниците - Баба Мойсе (1973 г.) и Ричард Герстъл (1974).

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!