НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Рем Колхас трансформира парижка сграда в подвижна галерия (21.11.2017)
Най-радикалното място за изкуство, което ще отвори врати в Париж ще бъде открито следващата пролет в пететажна сграда от 19-ти век в квартал Marais. Фондацията за предприемачество Galeries Lafayette, управлявана от френската верига за търговия, възложи на нидерландеца Рем Колхас и на неговата компания OMA да ремонтира историческата сграда на 9 rue du Platre. Новото пространство, което ще бъде отворено на 10 март, ще бъде седалището на културния отдел на фондацията, известна като Lafayette Anticipations.

ОМА е проектирала изложбена кула от стъкло и стомана в двора на сградата, който функционира като "кураторска машина" според изявление към проекта. Тази кула включва четири мобилни платформи, които ту се показват, ту се скриват от поглед, позволявайки 49 различни пространствени конфигурации. Тъй като подът се движи, са създадени галерии с различни размери и с различни височини на тавана. В мазето творците ще създават произведения на изкуството в производствена работилница.

Сградата, структурирана в U-образна форма около двора, е построена през 1891 г. от архитекта Самюел Мейот де Дъмартин. Проектът на Колхас отговаря на стриктни правила за запазване на сградата, споделят от фондацията, като заявяват: "Проектът зачита косервационните изисквания на Architectes des Bâtiments de France".

Художникът Луц Бахер, който е ситуиран в Ню Йорк ще покаже нови творби по време на официалното откриване. "За първата си монографична изложба във Франция Луц Бахер планира инсталация, която подчертава вертикалното разположение на сградата реновирана от Рем Колхас", заявяват организаторите. Бахер ще насочи погледа към парижките сгради и забележителности, включително и известните му универсални магазини, вероятно включващи Galeries Lafayette.

Рем Колхас
Рем Колхас
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!