НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
25 илюстратори представят България на детския панаир в Болоня (29.03.2024)

 Книжният форум в италианския град Болоня е първокласен световен център за обмен на авторски права в сферата на издаването на детски книги, илюстрации и анимация и свързаните с тях културни продукти. В 60-годишната си история панаирът е успял да си създаде уникална и разнообразна публика от издатели, илюстратори, графични дизайнери, литературни агенти, автори, преводачи, дистрибутори, печатари, специалисти по аудиокниги, книготърговци, библиотекари и учители, които  посещават събитието всяка пролет, за да се запознаят с най-новите детски книги и мултимедийни продукти, които са изложени на хиляди щандове. В българския павилион ще бъдат представени най-новите книги на български автори, селекция от детски книги от последните десет години, наградени заглавия, както и стари класически издания. 

Изложбата "Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги" ще бъде представена в българския павилион в рамките на 61-ия Международен панаир на детската книга в Болоня. Селекцията е направена специално за международния форум, който ще се състои от 8-и до 11-и април 2024 г.

"Този подбор не е класация, не претендира за изчерпателност, а си поставя за цел да насочи вниманието на публиката и професионалистите към конкретни качества и аспекти от работата на художниците, да осветли подхода им към литературния текст, избора на техника, композиционни и наративни похвати. Чрез постиженията им да формулира това, което най-общо наричаме стил", пишат кураторите по повод изложбата.

В Болоня ще бъдат изложени творби на Аля Маркова, Антония Мечкуева, Веселин Праматаров, Вяра Бояджиева-Кастелейн, Деница Минева-Деланд, Елица Сърбинова, Ива Сашева, Ина Христова, Калина Мухова, Катина Пеева, Кирил Златков, Лиляна Дворянова, Люба Халева, Мартин Станев, Миглена Папазова, Мила Янева-Табакова, Мира Мирославова, Пенко Гелев, Сиана Захариева, Сотир Гелев, София Попйорданова, Стела Драйс, Юлиан Табаков, Яна Казакова и Ясен Григоров.

Всеки от селектираните автори е представен с фрагмент от илюстрация към конкретна книга и онлайн галерия с още илюстрации от същата книга, подготвителни рисунки, любопитни детайли, кураторски текст, биография и контакти, техническо описание на изданието, както и информация за други книги от същия художник.  Изложбата е придружена от печатен и онлайн каталог на английски и български език.

След Панаира на детската книга експозицията ще пътува из различни градове в България. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд "Култура" и столичната програма "Култура".

 

 

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!