НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Манифеста ще се посвети на проблемите на миграцията и климатичните промени (05.12.2017)

Манифестът е биенале за съвременно изкуство, което се ражда в началото на 90-те в отговор на политическите, икономическите и социалните промени след края на Студената война и последващите стъпки по пътя на европейската интеграция. От този момент, той се развива като пътуваща платформа, с акцент върху диалога между изкуството и обществото на Стария континент. Експозицията променя местоположението си на всеки две години, с цел да разследва и да се отрази върху настоящото развитие на съвременното изкуство. От 1996 г. форумът се е провеждал в Ротердам, Люксембург, Любляна, Франкфурт, Сан Себастиан, Трентино, Мурсия, Лимбург.

Темата на Манифеста 12, който ще може да се посети от 16 юни до 4 ноември 2018 г., е вдъхновена от града, в който ще се проведе – Палермо и по-специално неговата ботаническа градина. Основана в края на ХVIII век за проучването и разработването на нови видове растения, градината ще бъде една от площадките на европейското биенале за съвременно изкуство. "През цялата си история, градът Палермо е лаборатория за разнообразие и кръстосано опрашване – се казва в концепцията за Манифеста - непрекъсната миграция, която започва с древните гърци, араби, нормани и завършва с днешните имигранти от Северна Африка, Югоизточна Азия и Близкия Изток, които постоянно променят града и хората в него" Manifesta ще търси начини за съвместно съществуване на различните култури, като се започне от идеята за градината - място, където различни растения се адаптират към живот едно с друго.

Организаторите съобщават, че работата по биеналето започнала първо с изучаването на града – с научно-изследователска дейност се занимава OMA архитектурното бюро основано от Рем Колхас. Един от партньорите на ОМА -италианският архитект Иполито Пестелини Лапарели оглавява кураторския екип на Манифеста 12. Под негово ръководство над фестивала също работят кураторът на Кунстхаус в Цюрих - Мириам Варадинис, испанският архитект, художник и учен, носител на "Сребърен лъв" на 14-тото архитектурно биенале във Венеция за най-добър изследователски проект - Андре Жак и холандската режисьорка и журналистка Брегте ван дер Хак.

Според концепцията им за Манифеста 12 "ще се установи в града като лаборатория за изследване на предизвикателствата на нашето време и търсене на признаци за възможното бъдеще."

Изложението ще се състои от четири основни секции, разположени на различни места. Проекти от раздел "Градът на сцената", ще бъдат разпръснати над Палермо, мястото, където ще бъде раздел "Неконтролирано пространство", ще бъде обявено по-късно. В допълнение към ботаническата градина, друга важна част от Манифеста 12 ще е Гарибалди театър: там ще се проведат лекции, дебати и други дейности свързани с обществени програми. Сега там стартира програмата "В очакване на Манифеста 12", представяща включително, но не само архив от предишното издание и изложба "История на културата Манифеста" (в края на декември), срещи с художници, обиколки на града и други дейности. Платформи на биеналето също ще бъдат Piazza Maggiore, църквата  Санти де Джулиано и Palazzo Butera.

Европейското биенале за съвременно изкуство Манифеста се провежда за първи път през 1996 г. в Ротердам и от тогава на всеки две години (с изключение на 2006 г.) се провежда в различни европейски градове, като всеки път се променя мястото на провеждане. Манифеста 13 през 2020 г. ще се проведе в Марсилия.

 

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!