НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Каталог-резоне на Салвадор Дали вече достъпен онлайн (19.12.2017)
 Фондацията "Гала-Салвадор Дали" завърши публикуването на дигитален каталог - резоне за испанския сюрреалист, чиято подготовка отне 17 години. Той ще помогне както на изследователите на творчеството на Дали, така и на пазара на изкуството.

Чрез този проект, повече от хиляда произведения, създадени между 1910 и 1983 г., с изключение на акварели и рисунки, вече са достъпни на английски, испански, каталонски и френски език на интернет страницата на фонда.

Интернет ресурсът стана един от първите по рода си. Това е преди всичко "проект за идентификация", чиято задача е "да установи с пълна сигурност" авторството на всяко платно, включено в него, отбелязва фондът. Каталогът ще бъде непрекъснато актуализиран и разширяван. За образец в подготовката му са взети недигални каталози - на Хуан Миро и Уилям Търнър.

Първата част от каталога на Дали, която включва произведения от 1910 г. (когато е бил само шест годишен) до 1929 г., е публикувана в интернет през годината на 100-годишнината на художника през 2004 г. Петата и последна част - 233 по-късни произведения, създадени от 1965 до 1983 г., са публикувани през декември 2017 г.

Работата по проекта е осъществена съвместно с музея "Дали" в Санкт Петербург (Флорида), Центърът за изящни изкуства на кралица София и Центъра Помпиду в Париж. Освен това музеят в Ротердам - ​​ван Бенинген помага за търсене на произведения в частни колекции.

Новата публикация не само ще помогне на учените и на обществеността да подобрят знанията си за еволюцията на картините на Дали, но и ще послужи като гаранция за пазара на изкуството що се отнася до автентичността на произведенията. Сега фондът се занимава с каталогизиране на графики и скулптури на Дали - изучаването на тези две области на работата му се усложнява от широкото разпространение на фалшификати. Публикуването на първата част на каталога със скулптури е планирано за края на 2018 г.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!