НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Списък с имената на хиляди мъртви бежанци, унищожен в Ливърпул (14.08.2018)
 "Списъкът", който подробно описва хилядите, които са загубили живота си, докато се опитват да потърсят убежище в Европа от 1993 г. досега, е премахнат, от мястото където е бил публично инсталиран като част от биеналето за изкуство в Ливърпул, до 28 октомври. Проектът, който посочва 34 361 мъртви търсещи убежище, бежанци и мигранти, беше представен като поредица от постери, залепени върху табла по улица Great George. Не е ясно кой го е унищожил.

В Twitter, биеналето призова за свидетели. "Бяхме изненадани да видим по-голямата част от "Списъкът" премахнат от Great George тази неделя. Знаете ли нещо? Знаеш ли защо е бил отстранен?" Някои от респондентите споменаха, че са виждали хора, които носят униформи, да късат произведението през седмицата. Междувременно, въпреки спекулациите в социалните медии, говорител на съвета заяви пред The ​​Guardian, че е "100% сигурен", че проектът не е отстранен от местните власти.

В изявление, Сали Тлалант, директор на биеналето в Ливърпул, коментира: "Точно сега е важно списъкът да бъде публичен, по време на световна бежанска криза. Бяхме смаяни, че е премахнат в събота вечер и искаме да разберем защо. Списъкът е посрещнат с критични коментари и правим всичко възможно да го възстановим, след като разберем защо е премахнат. "

Турският художник Бану Ченетуглу разпространява "Списъкът" от 2007 г. насам - последното му въплъщение е направено в сътрудничество с Лондонската Chisenhale Gallery и биеналето в Ливърпул. Самият списък е съставен от европейската мрежа на неправителствени организации UNITED за междукултурни действия. Ченетуглу не го смята за произведение на изкуството, но се е занимавал с разпространението му в различни обществени пространства - той бе отпечатан като добавка в "Гардиън" по-рано тази година по повод Световния ден на бежанците (20 юни).

Списъкът е "предизвикателство за начините, по които консумираме и забравяме света, в който смъртта на бежанците или баналностите на нашия личен живот се превръщат в стока, която се бори за внимание в социалните медии", споделя Ченетуглу в изложбата си в галерия Chisenhale в Лондон.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!