НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Коледна картичка от Банкси (25.12.2018)
Еднo ново произведение на загадъчния уличен художник Банкси привлече хиляди посетители, които се стичат на гърба на гараж за автомобили в Порт Талбот, което предизвиква доста раздвижване в града на стоманата в Южен Уелс.

Изображението се появи във вторник. Оттогава местната власт е назначила двама пазачи, които да управляват тълпата, така, че да го видят всички.

Работата, в сянката на доминиращата стоманодобивна индустрия в града, показва дете, което изглежда играе в снега, стои до една шейна с отворена уста и изплезен  език, ловейки падащите снежинки. Но зад ъгъла на гаража, се показва дим, който се издига от горящ огън, а снежинките всъщност са падаща пепел.

„Прекрасно е, защото носи много послания“, заявява местен жител. „Когато за пръв път я погледнете от този ъгъл, изглежда, че там има малко дете, което играе със снега. Но когато видиш пламъците и замърсяването, което идва от другата страна на картината, се разкрива мисълта  за Порт Талбот, индустриалната страна на нещата и историята.“

Друг наблюдател споделя:  „Следя изкуството му и се вгледах в него. Мисля, че е прекрасно за Порт Талбот, че всъщност е дошъл тук и е направил нещо за местната общност. Силно социално мнение.“

Банкси, потайният британски художник, пое отговорността за новото произведение на своя уебсайт и в Instagram в сряда.

Гаражът е собственост на Иван Люис, на 55 г., работник в  стоманодобивен завод в града. „Започна като нещо забавно, но сега се стресирам. Не мога да спя, но вече имам охрана там, което ме облекчава", каза той. „Никога не съм изпитвал подобно нещо. Телефонът ми звъни, на моя домашен телефон има 1000 съобщения.“ Бащата на едно дете, заяви че не е решил какво да прави с произведението на изкуството и отрече да е получил някакви предложения да го продаде.

Работата е първата на Банкси в Уелс и се приема от някои като коментар за индустриалното наследство на Порт Талбот и замърсяването, свързано с неговия стоманодобивен завод.

Охранителите ще останат на мястото си по време на коледните и новогодишните празници.

Жителката на Порт Талбот Ан-Мари Хътчинсън заяви: „Да имаме тази уникална възможност да доведем хора от цял свят е скъпоценно за нас.“

 

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!