НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Национална Художествена Академия представя: Вечният конферанс - изложба Голо тяло (24.09.2019)

През последните години стана една добра традиция за Националната художествена академия откриването на учебната година да се отбелязва и с откриването на значима изложба в галерия „Академия”. 

Изложбата „Голо тяло 1896-1945 от музейния фонд на НХА” (откриване 26 септември, галерия Академия) слага началото на дългосрочен проект, наречен „Вечният конферанс”. Проектът е част от музейната програма на Национална художествена академия и неговата цел е да „отвори” фонда на музейната сбирка на НХА както за студентите и преподавателите, така и за широката публика.

Изложбата е посветена на голото тяло и неговото творческо осмисляне в процеса на обучение в Художествената академия от основаването й до средата на 40-те години на миналия век. В експозицията са включени над петдесет живописни и графични етюда. Сред представените автори са имената на едни от най-известните български художници възпитаници на Художествената академия, като Никола Петров, Никола Кожухаров, Стефан Иванов, Андрей Николов, Генко Генков, Александър Поплилов, Стоян Сотиров, Илия Петров, Васил Стоилов, Любен Зидаров, Джон Попов и Васил Бараков. 

Включените в изложбата творби разкриват някои основни аспекти на темата: рисуването на голо тяло от натура като една от основните учебни задачи в образователната програма висшето училище по изкуства в периода от края на XIX и първата половина на ХХ в.; за прехода от прякото и точно следване на анатомичната форма и копиране на класически модели в рамките на учебната постановка от първите години на Държавното рисувално училище към постепенното преодоляване на академичните канони на класицизма, процес особено осезаем в периода на 30-те години и първата половина на 40-те години. 

 


.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!