НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Парадоксите на Де Кирико ще бъдат изследвани в палацо Реале (29.10.2019)
 Около 100 експоната са представени в хронологичен ред от 1909 до 1973 г., с акцент върху манекени, гладиатори и абсурдни интериори. Но „най-кичозните“ по-късни негови творби все пак благоразумно са събрани в отделна зала.


"Какво да обичам, освен тайната?", гласи латински надпис върху един от автопортретите от 1911 г. от Джорджо Де Кирико. Почитан от сюрреалистите като пионер на тайнствената метафизична живопис през 1910-те, а след това брутално осмиван от всички за завръщането си към класиците и старите майстори, художникът се превръща в един от основните парадокси в историята на модернизма.

„Де Кирико е знаменит, но не добре известен“, казва Лука Масимо Барберо, куратор на изложбата, която е първа, половин век след ретроспективата през 1970 г., провела се отново в Палацо Реал. „Ако във Франция и Америка Де Кирико веднага става признат художник, то в Италия той никога не е бил харесван и постоянно критикуван“, казва Барберо.

Късният Де Кирико има репутация на мърморещ старец, консерватор, чиято мания към древността и старите майстори изглежда безнадеждно остаряла на фона на модния абстракционизъм. Де Кирико, който подписва пищните автопортрети Pictor Optimus от 40-те години (на латински: „най-добър художник“), очевидно се наслаждава на ролята си на провокатор: той дава „сюрреалистични“ интервюта и обвинява организаторите на биеналето във Венеция в това, че през 1948 г. те са включили в експозицията „арогантни фалшификати“ на ранните му метафизични картини. В знак на протест той дори организира „анти-биенале“ във венецианския яхтен клуб Bucintoro. Според Барберо, днес провокативното поведение на художника изглежда по-скоро като пърформанс разчитащ, че ще скандализира.

„Метафизичните произведения на Де Кирико са прекрасни, но в продължение на 40 години той прави още много различни неща, близки до поп арт изкуството“, казва Барберо. Неговата серия „Неспокойни музи“ е видяна от Анди Уорхол в каталога на изложбата „Де Кирико“ в нюйоркския музей за модерно изкуство М
oМА и тя го впечатлява толкова много, че той посвещава серия ситопечат върху коприна на художника .

Експозицията в Палацо Реале продължава до 19 януари 2020 г.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!