НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Испански милиардер в затвора за контрабандна картина на Пикасо (21.01.2020)

 Испанският милиардер, който се опита да изнесе незаконно картина на Пикасо извън Испания, е осъден на 18 месеца затвор и глобен 52,4 милиона евро. Хайме Ботин, част от банковата династия Сантандер, беше осъден от съд в Мадрид по-рано тази седмица.


Творбата „Глава на млада жена“ (1906 г.) е била иззета от яхтата на Ботин (известна като „Адикс“) край бреговете на Корсика, Франция, през 2015 г. Според строгите закони за наследството на Испания са необходими разрешителни за износ на предмети на възраст над 100 години, които могат да бъдат класифицирани като „национални съкровища“.


Според Bloomberg, прокурорите твърдят, че Ботин, който е купил произведението през 1977 г., е изнесъл картината извън Испания с надеждата да я продаде на лондонска аукционна къща. Но Ботин заявява, че е взел картината, за да я предаде за съхранение в Швейцария.

Първоначално произведението трябваше да бъде продадено в аукционна къща Кристис в Лондон през февруари 2013 г., но впоследствие испанското министерство на културата забрани работата да бъде изнасяна в чужбина. Собствеността върху произведението оттогава е прехвърлена на испанската държава.

Според "Таймс" Ботин се е срещнал с бившия испански министър на културата Жозе Гуирао, за да предложи сделка, при която милиардерът ще получи по-малка присъда в замяна на даряването на произведението на нацията. Ботин не даде коментар във връзка със слуховете.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!