НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Експертите потвърждават автентичността на картината на Густав Климт, открита в стената на музея (21.01.2020)
 Италианските власти официално потвърдиха, че „Портрет на жена“ на Густав Климт, откраднат през 1997 г. от галерия „Ричи Одди“ в Пиаченца и открит в стена в същия музей през декември 2019 г., е автентичен.

След като намериха творбата в ниша в стената, зад бръшлян, подозрението беше породено от факта, че тя е в твърде добро състояние. През последните две десетилетия този „Портрет на жена“ многократно се предлага за продажба на черния пазар, но във всички случаи, когато е възможно да се прекъсне сделката, картините се оказваха копия.

Както каза пред РИА Новости президентът на галерията Масимо Ферари, в деня, когато картината беше открита, служителите на музея успяха да се запознаят с нейното състояние. „Тя е твърде добре запазена, особено по отношение на дребните драскотини и гърба със следи от уплътняващ восък. Ако е фалшива, е направена от много квалифициран майстор “.

Експертите направиха всички необходими анализи, за да проверят автентичността на платното. По-специално, рентгеновата снимка показа, че под оригиналната изобразителна повърхност се намира предишната версия на портрета, известна от архивните фотографии. Други параметри на картината съвпаднаха.

Картината все още не се е върнала в галерията, в момента тя е на склад в сейфа на Италианската централна банка.

.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!