НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Съкровищницата на импресионизма в Токио отваря под ново име (28.01.2020)
Музеят, известен по-рано като художествен музей Bridgestone се превърна в музей "Артизон" и посвети част от новата си експозиция на историята на креативността.

След тригодишен ремонт бившият художествен музей Bridgestone, който има една от най-добрите колекции от френски импресионизъм в Азия, се откри под ново име - музей "Артизон"(от английското art - „изкуство“ и horizon - „хоризонт“). Той заема първите шест етажа на 23-етажната кула в квартал Кьобаси в Токио. Колекцията му принадлежи на фонда Исибаси, основан през 1956 г. от предприемача Шоджиро Исибаси, и включва около 2,8 хиляди произведения на изкуството. 

Благодарение на ремонта музеят получи по-удобна зона за прием на посетителите, нов интериор и допълнителни средства за защита от природни бедствия. Три етажа от експозицията са с удвоена площ, която вече е 2,1 хиляди квадратни метра посветени на историята на креативността. Тук са представени не само европейският и японският модернизъм, колекцията, с която музеят е най-известен, но и античното и модерното изкуство. Екипът на Tokyo teamLab, който работи с най-новите технологии и стартира Digital Art Museum, създава интерактивни екрани за стените на атриума, върху които се проектират произведения от колекцията на музея. 

Музеят "Артизон" се откри с изложбата "Художествен ландшафт. Структура на колекцията" (до 31 март). Тя включва 200 творби, сред които на Жан Огюст Доминик Енгър, Пол Сезан, Амадео Модилиани, Зао Ву-Ки, Василий Кандински, Алберто Джакомети, Марк Ротко и Яйои Кусама. Тридесет картини собственост на музея са изложени за първи път, включително картини на Берта Моризо и Мари Касат, както и посмъртно излятото копие на бронзовата скулптура на Умберто Бочони от 1913 г., озаглавена „Уникални форми на непрекъснатост в пространството“. 

Първата изложба ще бъде последвана от изложбата „Моне. Изследване на природата “(11 юли - 25 октомври), експонати, за която ще предоставят парижките музеи Орсе и Оранжери, и  "Римпа и импресионизъм. Какво изкуство създава урбанистичната култура на Изтока и на Запада”(14 ноември 2020 г. - 24 януари 2021 г.), която сравнява художествената школа на Римпа в Киото с френския импресионизъм.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!