НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Венецианско биенале на изкуствата през 2022 (21.04.2022)
Със забавяне от една година поради глобалната пандемия, Венецианското биенале на изкуствата най-накрая ще се състои през 2022. 59-тото издание ще се проведе от 23 април до 27 ноември (предварително отваряне на 20, 21 и 22 април), събирайки хиляди произведения на изкуството от над 80 страни. Както обикновено, една от основните атракции е Международната художествена изложба, която тази година се курира от Сесилия Алемани под заглавието „Млякото на мечтите“. Изложбата включва и 80 национални участия в историческите павилиони в Giardini, в Arsenale и на различни места в центъра на града. В допълнение, 30 съпътстващи събития под формата на изложби и инициативи, насърчавани от национални и международни организации и институции с нестопанска цел, ще се проведат на различни места във Венеция. Също така, градските музеи и арт пространствата са домакини на големи изложби, които съвпадат с продължителността на биеналето.

Националното участие на България ще се реализира в експозиционното пространство Spazio Rava, което се намира в централната част на Венеция в квартал Сан Поло в близост до моста Риалто. Проектът, избран от жури да представлява България, е дело на художникa Михаил Михайлов и кураторката Ирина Баткова. Името му е "Ето къде си" и представлява няколко стаички, в които ще има разположени рисунки, видео и артинсталация. Повече за българското участие - тук.

По-долу можете да намерите ръководство за Международната художествена изложба, национални павилиони, съпътстващи събития и големи музейни и художествени изложби в галерии, които се провеждат из града.

 

59-та МЕЖДУНАРОДНА ИЗЛОЖБА – МЛЯКОТО НА МЕЧТИТЕ

Под наблюдението на директора и главен куратор на High Line Art, Сесилия Алемани, Международната изложба се разгръща в централния павилион на Giardini и в Corderie, Artiglierie и външните пространства на Gaggiandre и Giardino delle Vergini в комплекса Arsenale. „Млякото на мечтите“ събира 213 художници от 58 страни, чиито творби ще бъдат показани в поредица от архитектурни пространства, проектирани от Formafantasma. За първи път в своята 127-годишна история биеналето ще включва мнозинство от жени и художници, които на двата традиционни пола. Според Алемани този избор „отразява международна художествена сцена, пълна с творчески кипене и умишлено преосмисляне на централната роля на мъжа в историята на изкуството и съвременната култура.“

 

НАЦИОНАЛНИ УЧАСТИЯ – GIARDINI

Наред с Централния павилион, Giardini разполага с над 20 национални павилиона, оградени от зеленината на парка. Те включват павилиона на Унгария, в който тази година художникът Zsófia Keresztes представя нови скулптури в изложба, озаглавена „След мечтите се осмелявам да се противопоставя на щетите“; павилиона на Канада, където базираният във Ванкувър художник Стан Дъглас представя родната си страна за първи път; британския павилион, където художничката Соня Бойс ще бъде първата чернокожа жена, която ще представи страната на биеналето във Венеция.

 

НАЦИОНАЛНИ УЧАСТИЯ – ARSENALE

Комплексът Arsenale, който включва Corderie, Artiglierie и външните пространства на Gaggiandre и Giardino Delle Vergini, е домакин на италианския павилион, както и на редица национални участия. Сред тазгодишните изложители е Република Узбекистан, която представя „Dixit Algorizmi – Градината на знанието“, изложба с произведения на Аброр Зуфаров и Чарли Тап, курирана от Studio Space Caviar и Шейда Гомашчи. След дебюта си през 2019 г., Гана се завръща с „Черната звезда — Музеят като свобода“, изложба, която включва произведения на художника На Чаинкуа Рейндорф, Афроскоп и Диего Арауя, изложени в архитектурен дизайн от DK Osseo Arare.

 

НАЦИОНАЛНИ УЧАСТИЯ – МЕСТА ОКОЛО ГРАДА

Няколко държави излагат на места около центъра на Венеция. За изданието през 2022 г. холандският павилион реши да наруши традицията и да представи изложбата си в Chiesetta della Misericordia of Art Events, неосветена църква от 13-ти век в Канареджио. Междувременно Естония бе поканена да използва павилиона Ритвелд в Giardini за текущото издание. Във Via Garibaldi 1513, художникът Tomo Savić-Gecan ще представи Хърватия с „Untitled (Croatian Pavilion), 2022“ - инсталация, която ще вземе водеща новина от произволно избран глобален източник на новини и ще я подаде като данни в алгоритъм на изкуствен интелект. Това от своя страна ще насочи времето, местоположението, продължителността, движенията и мислите на група от петима изпълнители на пърформанси във Венеция.

 

ЛУЧО ФОНТАНА / АНТЪНИ ГОРМЛИ

За първи път творбите на художниците Лучо Фонтана и Антъни Гормли се събират в забележителна изложба. „Лучо Фонтана / Антъни Гормли“ се провежда в историческото Негоцио Оливети, етажно пространство от средата на 20 век, проектирано от архитект Карло Скарпа (първоначално поръчано от италианския индустриалец Адриано Оливети през 1957 г.) и разположено на северния край на Пиаца Сан Марко във Венеция.

 

АНСЕЛМ КИЙФЕР – QUESTI SCRITTI, QUANDO VERRANNO BRUCIATI, DARANNO FINALMENTE UN PO’ DI LUCE

Курирана от Габриела Бели и Яне Сирен, изложбата на Анселм Кийфер „Questi Scritti, Quando Verranno Bruciati, Daranno Finalmente Un Po’ Di Luce“ се открива на 20 април в Palazzo Ducale. Свързани с тържествата по случай 1600-годишнината от основаването на Венеция, поредица от произведения, създадени специално за двореца, ще бъдат представени в Sala dello Scrutinio, в близък диалог с монументалните картини на тавана в историческото пространство.

 

АНИШ КАПУР - РЕТРОСПЕКТИВА В GALLERIE DELL’ACCADEMIA DI VENEZIA

Gallerie dell’Accademia di Venezia представя изчерпателна ретроспектива върху творчеството на Аниш Капур, което го отбелязва като първия британски художник, удостоен с голяма изложба в музея. Изложбата, отложена през 2021 г. заради пандемията, се курира от историка на изкуство Тако Дибитс, генерален директор на Rijksmuseum в Амстердам.

 

ОТКРИВАНЕ НА МУЗЕЯ FORTUNY

Две години след като наводнението „Acqua Granda“ сериозно повреди Palazzo Pesaro degli Orfei, къщата музей на Мариано Фортуни отново отваря вратите си за публиката, след основна консервационна работа на приземния етаж и ремонт на горните етажи. "Фортуни", както се нарича от венецианците, трябва да се превърне в постоянно изложбено пространство. Картини, дрехи и тъкани, осветление и сценични дизайни и всичко, свързано с художествените и продуктивни направления които са се развивали в двореца, отново е изложено за венецианци и посетители, на които да се възхищават през цялата година. Музеят ще продължи също така да е домакин на временни изложби, с особен акцент върху съвременното.

 

МАРК КУИН – HISTORYNOW

По повод биеналето, Националният археологически музей на Венеция представя изложбата HISTORYNOW на британския художник Марк Куин. Fondazione Sozzani има удоволствието да съобщи, че Франческа Пини, приятелка на фондацията, е съкуратор с Айндреа Емелифе на самостоятелната изложба на художника, която изследва нашата нарастващата дигитална взаимозависимост в жизненоважен момент от историята.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!