НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Цензурата в социалните медии не само ограничава онлайн обхвата на творците, но може да ограничи и бъдещи възможности (21.04.2022)
 Логичен въпрос измъчва художниците, които се сблъскват с цензурата в социалните медии: Ако моето изкуство се цензурира, ще попречи ли тази цензура за подкрепа и признание в света на изкуството? За съжаление, това притеснение се превръща в реалност за много творци, които са цензурирани в Instagram, а последиците могат да компрометират цялата индустрия.

Социалните медии безспорно промениха света на изкуството, позволявайки на художниците да споделят, да се свързват и да имат достъп до възможности, както никога досега. Те дадоха шанс на много художници  да се изправят срещу традиционните стандарти с въздействащ мащаб, привидно създавайки  пространство за маргинализирани гласове и тела. Но в действителност тези творци често се срещат с „насоките на общността“, които (въпреки че изрично позволяват голота в изкуството) нямат нюанса да разграничат изкуството от безобразието и следователно водят до обширна цензура на маргинализирани творци.

Един такъв художник, Робърт Анди Кумбс, е самоопределящият се като „гей художник с увреждания“, който откровено говори за продължаващата цензура на произведенията му в социалните медии. Въпреки уважението към изкуството му, той казва, че в Instagram  е ограничен само до няколко изображения, които всъщност може да покаже, а ако е в групова изложжа, те не могат да популяризират работата му, защото ще бъде цензурирана“ . Кумбс казва, че по време на престоя си в програмата на Йейл по фотография MFA той създава значими връзки с влиятелни художници, но те не могат да споделят своята оценка за работата му по същия начин, както биха могли с други студенти, което го поставя в легитимно неизгодно положение.

Instagram е направил много малко, за да отговори на притесненията на цензурираните творци през годините. Невнимателният подход към художниците се усложнява от приемането на SESTA/FOSTA, закони, които правят платформите отговорни за неприлични сексуални материали, публикувани от потребителите. С цел да се предпази, Instagram се насочва към всеки материал, който дори по най-малкия начин може да се счита за сексуален – а именно всички изображения, които включват голо тяло. Атаките срещу изкуство и художници водят не само до изтриване на публикации и акаунти, но и забрана, която ограничава обхвата на акаунт до точката на безполезност.

Освен акаунтите на художниците, засегнати са и акаунтите, които споделят тяхната работа. Тифани Коул, художник, който постоянно се бори с цензурата в Instagram, описва уловката: „Как трябва да работим в тази среда, когато нашите картини и цензурирани снимки се смятат за твърде вредни за споделяне? Ако една галерия не може да сподели работата на избраните от тях художници, не можем да се преструваме, че това няма ефект върху това с кого могат да изберат да работят."

 

Безпокойството от цензурата се разства в социалните медии. Цензурирани художници не само губят възможността да споделят творбите си, те губят шанса да бъдат популяризирани от един свят на изкуството, също възпрепятстван от това безпокойство. Докато нашите институции твърдят, че подкрепят маргинализирани творци, къде са влиятелните им гласове относно нарастващото въздействие на цензурата в социалните медии? Дали, точно както се страхуват художниците, потенциалните рискове ги карат да мълчат?

.
.
Робърт Анди Кумбс
Робърт Анди Кумбс
Робърт Анди Кумбс
Робърт Анди Кумбс
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!