НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музеят "Лудвиг" показва един от създателите на попарта Рой Лихтенщайн (05.07.2010)
Музеят „Лудвиг” в Кьолн ще зарадва почитателите на попарта с експозиция на една от знаковите фигури на този стил - Рой Лихтенщайн (1923-1997). Изложбата ще бъде отворена за посетители между 2 юли и 3 октомври 2010 г., и ще включва над 100 творби – картини и скулптурни композиции - на художника.

Както пише сайтът за изкуство artdaily.com, организаторите на проявата проследяват сложните стилистични търсения на нюйоркчанина, които преминават през различни течения в историята на модерното изкуство – от експрезионизма през футуризма до Баухаус.

Според официалния сайт на музея „Лудвиг” Лихтенщайн „перифразира и иронизира теми от творчеството на своите кумири Моне, Матис, Мондриан и Дали”.

В началото на кариерата си той черпи вдъхновение от традициите на американската живопис. Обръща се и към творбите на Пикасо, Брак и Клее, чиито произведения, по собствените му думи, превръща в особен вид „експресионистичен кубизъм”.

Подобно на Уорхол, Лихтенщайн изгражда своя неповторим почерк, стъпвайки върху масово рециклираните образи на комикса и рекламната индустрия.

Характерни за стила му са множеството цветни точици, които заема от илюстратора Бенджамин Дей.

Музеят „Лудвиг” организира изложбата в сътрудничество с фондация „Рой Лихтенщайн”.


"Момиче със сълза I", 1977

"Лаокоон", 1988

"Високи планини", 1996

"Веселие", 1977
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!