НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба-равносметка на колекцията Гурлит се открива в Kunstmuseum Bern (16.09.2022)
 Много важни събития след приемането на колекцията на Корнелиус Гурлит (1932–2014) от Kunstmuseum Bern през ноември 2014 г. трябва да бъдат отбелязани: през 2017 г. първият швейцарски отдел за изследване на произхода на произведения на изкуството е основан в Kunstmuseum Bern. През 2017 и 2018 г. творби от фонда са показани в няколко изложби и девет творби са върнати на собствениците им. От декември 2021 г. цялото имущество на Gurlitt Estate за първи път е публично достъпно в база данни. Имението Gurlitt е изчерпателно документирано и проучено. И накрая, по отношение на произведенията, чийто произход е непълен, е разработена по-справедлива процедура за доброволно предаване на жертвите на нацизма. С мащабната изложба Taking Stock. Gurlitt in Review, от 16 септември 2022 г. до 15 януари 2023 г. Kunstmuseum Bern представя резултатите от тази преоценка.

За първи път тази изложба дава представа за различните измерения на изследването на историята на имението Гурлит, както и резултатите от изследването. Тя приканва посетителите да разгледат произведенията от различни гледни точки. Изложените творби се появяват в материалната си форма със следите от своята история и като обекти на грабеж и търговия, но и от гледна точка на естетическите им качества като колекционерски предмети. Цели групи обекти са представени в техния исторически контекст. Различните гледни точки към произведенията на Gurlitt Estate ни дават представа за етичните, правните и политическите въпроси, които възникват от историята на нацистките кражби на изкуство.

Изложбата се изправя пред предизвикателството да представи както проверени, така и още непотвърдени открития относно историята на произведенията. Представени са около 350 експоната, състоящи се както от произведения на изкуството от имението на Корнелиус Гурлит, така и репродукции на множество исторически документи от писменото наследство на Гурлит в Германския федерален архив и други архиви в Германия, Франция и Швейцария.

.
.
.
.
KUNSTMUSEUM BERN
KUNSTMUSEUM BERN
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!