НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Швейцарският търговец на изкуство Ив Бувие продава Сингапур Фрийпорт на китайския крипто милиардер Джихан Ву за 28,4 милиона долара (22.09.2022)
 Швейцарският търговец на произведения на изкуството Ив Бувие, някога наричан „кралят на безмитните зони за изкуство“, продаде своя Сингапур Фрийпорт  на китайския крипто милиардер Джихан Ву за 28,4 милиона долара.

Бувие влиза в заглавията на новините от 2015 г., когато беше арестуван, след като руският олигарх Дмитрий Риболовлев го обвини в измама. През последните седем години Риболовлев упорито повдига наказателни и граждански обвинения срещу Бувие, за когото твърди, че го е измамил с 1 милиард долара за 38 сделки с изкуство на обща стойност 2 милиарда долара. Бувие отхвърли всички обвинения и обяви "пълна победа", след като прокурор отхвърли делото срещу него. Съдилищата в Женева обаче подновиха делото срещу Бувие през юли.

Продажбата на Фрийпорт бележи значителна загуба за Бувие, тъй като първоначалната конструкция на най-модерното съоръжение през 2010 г. се оценява на 70 милиона долара, докато друга потенциална сделка през октомври 2019 г. с Tayrona Pacific Star трябваше да бъде приключена за около 60 милиона долара. Бувие отказа да коментира продажбата под предлог сключеното споразумение за поверителност.

Според съдебно дело, заведено във Върховния съд на Сингапур през април 2020 г., продажбата на Tayrona е била отложена четири пъти, след като директорът на компанията Хайме Ордонез се оплаква от „лошото физическо и технологично състояние“ на инфраструктурата на Фрийпорт. Твърди се също, че продажбата е била отложена след трудности при получаване на заем поради нелицеприятна статия за Бувие в пресата. Ордонез категорично отрече тези твърдения пред Bloomberg.

Наричан „Форт Нокс на Азия“, съоръжението в Сингапур е проектирано да подражава на швейцарските техники за сигурност и данъчно облагане, за да се хареса на процъфтяващия китайски пазар от нови колекционери, които искат да избегнат намесата на правителството в техните финанси. И все пак, след като Бувие цял живот е успешен в сделките с изкуство (с нетна стойност в най-върховата му форма от над 1 милиард долара), се съобщава, че инвестициите му след съдебния скандал не се представят добре. Сингапурските регулаторни документи показват общи загуби от 13,1 милиона долара и 14,2 милиона долара дългове за Фрийпорт през 2018 г.

Експертите обясняват загубите, като посочват промяната в китайското правителство около 2014 г., когато има репресии срещу инвестициите в луксозни стоки. Това прави новия собственик Джихан Ву още по-интересен, тъй като неговият свят на милиони в криптовалута има своите корени точно в обратното.

 

Ву прави своите милиарди в нематериалния свят на копаенето на биткойни, основавайки Bitmain Technologies през 2013 г. Подобно на Бувие, той не е непознат с пазарната нестабилност, нито за влошените сделки. 36-годишният мъж е сред най-младите милиардери в Азия, известен с това, че опита да изтласка своя бизнес партньор Майкри Джан от компанията. Джан казва: „Bitmain е нашето дете. Ще се боря за нея докрай с правни оръжия. Няма да позволя на тези, които искат да заговорничат срещу Bitmain, да успеят. Ако някой иска война, ние ще му я дадем.”

Cryptopotato съобщи, че Ву в крайна сметка се е оттеглил като главен изпълнителен директор на Bitmain и Джан е изкупил неговия деял със собствен капитал на стойност 600 милиона долара. Новото му начинание Matrixport, платформа за финансови услуги за цифрови активи, беше оценено от Forbes на 1 милиард долара само след две години, докато личното му нетно състояние се оценява на 2 милиарда долара.

Не е ясно как физическата част на Фрийпорт ще се съчетае с нематериалните активи на Ву, но азиатските крипто милиардери вече са изразили огромен интерес към изкуството. Трябва да се отбележи, че 32-годишният Джъстин Сън е похарчил 100 милиона долара на търг само през 2021 г., включително за покупки на произведения на Анди Уорхол, Пабло Пикасо и Алберто Джакомети.

.
.
.
.
Джихан Ву
Джихан Ву
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!