НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Най-голямата изложба на бароковия художник Гуидо Рени хвърля светлина върху „божествен“ талант (25.11.2022)
 От 23 ноември 2022 г. до 5 март 2023 г. музеят Städel/ Стедел представя „Гуидо Рени, Божественото“, изложба, която „преоткрива“ една от най-важните фигури на италианския барок: Гуидо Рени (1575-1642).

Като един от най-важните последователи на работилницата на Карачи, Гуидо Рени представлява по някакъв начин противоположната страна на своя съвременник Караваджо. Организирана в сътрудничество с музея Прадо в Мадрид, изложбата в музея Стедел показва картини, рисунки и офорти; и включва заеми от международни институции като Pinacoteca Nazionale в Болоня, Uffizi във Флоренция, J. Paul Getty Museum и LACMA в Лос Анджелис, Metropolitan Museum of Art в Ню Йорк и Лувъра в Париж.

В прессъобщение музеят обобщава фигурата на Гуидо Рени: „Презрян през деветнадесети век поради естетическите предпочитания на онази епоха, по-късно изместен от едностранчивото съсредоточаване върху неговия съперник Караваджо, Рени днес заема мястото, което заслужава. В своето време той е един от най-успешните и най-известните художници в Европа, търсен от такива видни меценати като папа Боргезе Павел V, херцогът на Мантуа и кралицата на Англия. Една съвременна биография дава представа за артистичните му дейности в Болоня и Рим, но също така и за неговата личност: тя го описва като художник, който е едновременно дълбоко религиозен и суеверен, едновременно изключително успешен и безнадеждно пристрастен към хазарта“, добавяйки, че „независимо дали темата му е била християнското небе или света на класическата митология, Гуидо Рени беше несравним в способността си да претворява красотата на божественото в живопис.“

Сред акцентите в изложбата е „Успение Богородично“ (ок. 1596-1597), масло върху мед, което музеят Städel придоби през 2014 г. от търговеца Жан-Люк Барони, който от своя страна беше придобил произведението от търга на къща Koller през 2013 г., където картината беше продадена на търг за 1,2 милиона швейцарски франка, повече от десет пъти над оценката й преди продажбата.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!