НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Работи на Виктор Вазарели, конфискувани в Пуерто Рико на фона на дългогодишна семейна вражда заради наследството на художника (21.04.2023)
Повече от 100 творби на покойния пионер на оп-арт Виктор Вазарели и неговия син Иварал са били конфискувани от властите миналата седмица по време на акция във фондация Мишел Вазарели в Сан Хуан, Пуерто Рико, това създава допълнително напрежение в семейната вражда между наследниците на покойния художник.

Френските власти и Федералното бюро за разследване (ФБР) нахлуха във фондацията и отнесли произведенията на изкуството, според El Nuevo Día, най-големият вестник в Пуерто Рико. Акцията е свързана с разследване на местонахождението на стотици произведения на изкуството на стойност над 40 милиона долара според вестника, позовавайки се на анонимни източници. Съобщава се, че акцията е извършена по заповед на съдия във Франция.

Фондация Мишел Вазарели е основана от Мишел Табурно-Вазарели, втората съпруга на сина на Вазарели Жан-Пиер, по-известен под артистичното си име Иварал. Собствеността върху творбите, съхранявани във фондацията на Табурно-Вазарели в Сан Хуан, е оспорена от Пиер Вазарели, син на Иварал от първата му съпруга. Пиер ръководи фондация Вазарели, базирана в Екс ан Прованс, Франция, която е създадена през 1976 г. с участието на Вазарели, преди той да умре през 1997 г.

Според уебсайта на фондация Мишел Вазарели, организацията е основана поради това, че фондация Вазарели е „напълно антиномична към изкуството“ с връзките си със закона и политиката, очевидно препратка към това че другата фондация Вазарели бива замесена в скандал за злоупотреби през 90-те години.

Миналата година Пиер Вазарели каза пред The Art Newspaper, че френски съд е наредил на Табурно-Вазарели да върне 200 картини през 2013 г., но Мишел е отхвърлила заповедта. Той каза, че около 600 картини са напуснали Франция нелегално за САЩ и в крайна сметка за Пуерто Рико.

Миналата година фондацията на Вазарели обвини лондонската галерия Mazzoleni Art, че продава произведения на Вазарели, които законно принадлежат на фондацията и са изпратени от Табурно-Вазарели. Табурно-Вазарели каза пред The Art Newspaper, че е получила две от творбите, включени в изложбата Mazzoleni Art в съдебно дело през 2008 г., докато другите са й били дадени от синовете на Вазарели. Нейното твърдение беше оспорено от говорител на фондация Вазарели.

„Не е смешно, но често сравнявам ситуацията със семейство (с по-малко пари и по-малко родословие), което би се избило взаимно заради цветен телевизор, домашна видеокамера или таблет“, каза Пиер Вазарели пред The Art Newspaper миналата година. „Това е вековен проблем, глупав и жесток.“Табурно-Вазарели твърди, че има документи, доказващи, че произведенията са нейни законно.

 

„Изключително тъжно е да приемем, че фондацията във Франция, създадена от художника, се е превърнала просто в пространство за политика и скандал. Вече не сме в изкуството; ние сме в катастрофа“, каза Табурно-Вазарели миналата година.

През 2008 г. Табурно-Вазарели беше арестувана в Чикаго, след като се твърди, че се е опитала да проникне в склада на дилър, за да си вземе картини на Вазарели, които според нея с право й принадлежат, твърдение, което тя отрича.

Нито Фондация Вазарели, нито Фондация Мишел Вазарели отговориха веднага на искания за коментар.

Мишел Табурно-Вазарели
Мишел Табурно-Вазарели
фондация Вазарели, базирана в Екс ан Прованс, Франция
фондация Вазарели, базирана в Екс ан Прованс, Франция
фондация Вазарели, базирана в Екс ан Прованс, Франция
фондация Вазарели, базирана в Екс ан Прованс, Франция
фондация Вазарели, базирана в Екс ан Прованс, Франция
фондация Вазарели, базирана в Екс ан Прованс, Франция
Виктор Вазарели
Виктор Вазарели
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!