НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
"Свободни авторски плакати" - 10 години Плакат Комбинат в изложба (26.05.2023)

10 години Плакат Комбинат в галерия и поредност от събития, обединени под надслова " Свободни авторски плакати ". 

Концептуално пространство ДОМ, София, ул. Парчевич 49-А, партер. Откриване - 25 май, 19:00 ч.

Изложбата “Свободни авторски плакати ” включва нови творби, особено направени за 10-годишнината на Плакат Комбинат, и такива, които са представителни за сбирката .

В дните на изложбата ще бъдат включени още  следните събития:

- Представяне арх. Пламен Тодоров и арх. Виктория Станчева - " ZOOM Studio за каламбурите им с актьори, създатели и графични дизайнери и по какъв начин изкуството може и би трябвало да е другар с архитектурата "
- " Жените в плаката " - лекция на Албена Спасова от Международното триенале на театралния афиш
- Калиграфско креативно ателие/уъркшоп ГЛАГОЛИЦАТА, воден от художничката и учител доктор Маргарита Дончева на 26 май от 18 до 21 ч.

Куратор на изложбата е Анна Симеонова.

През 2023 година Плакат Комбинат ще реализира и “Бягащият човек ” - план със обществени плакати и авторски видео творби, отдадени на бежанците от война и тоталитарни режими.

Понятието “авторски плакат” е въведено в България и по света от акад. проф. д-р Иван Газдов, плакатист, ректор на Националната художествена академия, създател на стила “Графикатура”. В неговата монография “Авторски плакат” четем:

“В правилата на световните биеналета, конкурси и изложби плакатите се определят като “търговски”, “рекламни”, “културни”, “социални”, а в последните години има варианти за приемане и експонирани на т.н. “идейни” плакати - широкия раздел на плакатите-изкуство, които са изцяло продукт на фантазията и дарбата на художника.

По същество всяко произведение на изкуството е авторско. Но в “нормалния” или “редови” плакат това съвсем не е така, защото плакатите са имали и имат зададена тема (поръчка). “Авторските” плакати показват съчетанието между собствена, на художника идея, допълнена с характерно изпълнение, което поставя този вид плакати в достойните рамки на уникалното изкуство на графиката”.

Няколко поколения завършени визуални артисти се дипломират като художници-плакатисти в Академията, където проф. Газдов преподава “Плакат и визуална комуникация” и създава клуб “Визуална фантазия”. Така обособява и своеобразната школа на авторския плакат, която “не е задължителна, а е възможност за студентите, които осмислят своята изначална привързаност към свободата на избора като резултат от таланта”.


Школата на авторския плакат е “своеобразна алтернатива на тоталната “приложност” от миналото, изчистване на мислите и похватите за ново създаване. Авторският плакат оставя свободата при интерпретирането и възприамането, каквато художниците пожелават и на себе си при създаването” - пише проф.
Газдов.


 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!