НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
186 творби на Рой Лихтенщайн, дарени на музеи в чест на 100-годишнината от рождението на художника (02.06.2023)
 Фондацията на Рой Лихтенщайн ще дари 186 произведения на изкуството и други материали от покойния поп артист на пет музея в очакване на 100-ия рожден ден на Рой Лихтенщайн през октомври.

Институциите, получаващи дарения, са Албертина във Виена; Музеят на изкуствата Colby College в Уотървил, Мейн; музеят на изкуствата Nasher към университета Duke в Дърам, Северна Каролина; Музеят на изкуствата на окръг Лос Анджелис (Lacma) и Музеят на американското изкуство Уитни в Ню Йорк - който получи сградата на студиото на художника като подарък от неговата вдовица Дороти Лихтенщайн миналата година.

„Щастливи сме да започнем отбелязването на стогодишнината, като подарим произведения на изкуството на тези пет изключителни музея, всеки от които има своя история на споделяне на работата на Лихтенщайн с обществеността“, каза Джак Коуарт, изпълнителен директор на фондация „Рой Лихтенщайн“. в изявление.

Музеят на Уитни вече е дом на значителна колекция от творби на Лихтенщайн и ще получи още 66 от фондацията, включително подготвителни работи, свързани със стенописа на Таймс Скуеър (1994) на художника, материали за печат и редки рисунки за неговия филм „Три пейзажа“ (1969- 70).

Фондацията дарява 34 творби на хартия от 1948 г. до 1997 г. на Албертина във Виена, включително ранни гравюри на дърво и линолеум, както и литографии и ситопечати от по-късен етап от кариерата му. Селекция от тези творби вече може да се види в изложба в Albertina Modern, посветена на модерната и съвременна графика. Останалата част от дарението ще осигури основата за експозиция в чест на стогодишнината, която в момента се планира от институцията за 2024 г.

„Като се има предвид неговата скромност, Рой може би не би искал да се суети около тази годишнина, но съм сигурен, че щеше да бъде развълнуван да знае, че на стотната си година работата му изглежда свежа, радикална и актуална както винаги“, каза Дороти Лихтенщайн, президент на борда на фондацията, в изявление.

Лихтенщайн е роден на 23 октомври 1923 г. и умира през 2017 г. Фондацията ще отбележи 100-ия рожден ден на Лихтенщайн чрез подаръци, изложби и други програми. Фондацията вече консултира Пощенската служба на САЩ за поредица от възпоменателни марки, базирани на работата на Лихтенщайн.

В духа на този жест в четвъртък имението на дада художника Ханс Арп разкри, че ще дари 220 скулптури на покойния художник на десет музея по света. По-рано тази пролет, в друг акт на щедрост по случай столетието на Елсуърт Кели, Фондация Елсуърт Кели предостави безвъзмездно средства и произведения на изкуството на Кели – чийто 100-тен рожден ден беше в сряда (31 май) – на 50 музея в САЩ.

.
.
.
.
Ханс Арп
Ханс Арп
Ханс Арп
Ханс Арп
Елсуърт Кели
Елсуърт Кели
Елсуърт Кели
Елсуърт Кели
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!