НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Студиото на поп артиста Рой Лихтенщайн е дарено на музея Уитни (25.02.2022)
Домът и студиото в Манхатън на известния поп артист Рой Лихтенщайн ще се превърнат в част от музея Уитни, след като вдовицата на художника Дороти Лихтенщайн ги дари на институцията. Сградата е служила като център на фондация Рой Лихтенщайн след смъртта на художника през 1997 г.

От следващата година, след реновиране на сградата от 9 000 кв. м, тя ще бъде домакин на програма за независимо обучение на Уитни (ISP), научна програма, управлявана от институцията, чиито възпитаници включват известни арт професионалисти от изкуствоведката на New York Times Роберта Смит и главния куратор на музея Гугенхайм Наоми Бекуит до художници като Андреа Фрейзър, Латоя Руби Фрейзър и Феликс Гонзалес-Торес. Това ще бъде първият път, когато програмата ще има постоянен дом, след като се премества между различни наети места от основаването му през 1968 г.

„Не мога да се сетя за по-смислено използване на студиото, за да пренесе наследството на Рой далеч в бъдещето, надграждайки и разширявайки ролята на фондацията в подкрепа на съвременното изкуство и художниците“, каза Дороти Лихтенщайн в изявление .

Разположена само на няколко пресечки южно от Уитни на улица Вашингтон 741/745, сградата на студиото на Лихтенщайн датира от 1912 г., когато е построена като металообработващ цех. Художникът го купува през 1987 г. и на следващата година, след ремонт, започва да го използва за свой дом и ателие. Уитни избра базираната в Лос Анджелис архитектурна фирма Johnston Marklee – чиито музейни проекти включват Института за рисуване Menil в колекцията Menil в Хюстън, завършен през 2018 г., и обновяването на Музея за съвременно изкуство в Чикаго, който беше открит през 2017 г., за преобразуване на пространството.

Дарението на недвижимия имот бележи най-новата глава в дългата история на обмен между Лихтенщайн, неговото семейство, фондацията и Уитни, която се простира до 1965 г., когато художникът е представен в годишната изложба на музея. Съвсем наскоро, през 2018 г., музеят и фондацията си партнираха, за да създадат учебната колекция Рой Лихтенщайн, подкрепяйки излагането, изучаването и консервацията на неговите творби. Фондацията също така дари над 400 експоната на Лихтенщайн на музея, обхващащи картини, скулптури, щампи, снимки и изследователски материали, както и повече от 500 фотографии на Хари Шунк и Янос Кендер, документиращи художествените събития на кей 18, един от кейовете в Манхатън, които са изоставени през втората половина на 20-ти век и се превръщат в убежище за временни интервенции и пърформанси на артисти като Робърт Морис, Ричард Сера и Лорънс Уайнър.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!