НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Наскоро открита рисунка на Рафаело на търг в Доротеум (29.09.2023)
 Аукционна къща Доротеум във Виена ще предложи следващия месец (25 октомври) произведение на хартия, идентифицирано като късна рисунка на Рафаело. Рисунката с червена креда на кон и ездач от италианския стар майстор, "Етюд за битката при Милвийския мост", има оценка от 400 000 до 600 000 евро.

На гърба на листа има рисунки от асистента на Рафаело, Полидоро да Караваджо, които вероятно са били създадени по-късно. Доротеум заяви, че Пол Йоанидес, почетен професор по история на изкуството в университета в Кеймбридж, е одобрил атрибуцията на рисунката и тези отзад както на Рафаел, така и на Полидоро да Караваджо.

Рисунката на Рафаело е подготвително проучване за част от фреската за битката при Милвийския мост в Залата на Константин във Ватикана. Рафаело не доживява да види завършването на творбата, той умира през 1520 г., но неговият ученик Джулио Романо завършва картината. Проучването на Рафаело е особено значимо поради ролята си в един от най-амбициозните художествени проекти на 16-ти век: украсата на папските апартаменти, от които Залата на Константин е част във Ватикана.

„Композиционните и стилистичните детайли потвърждават, че това е подготвително проучване от Рафаел за прочутата фреска“, заяви Марк Макдонъл, специалист по стари майстори на Доротеум. „Има енергия, вълнение, движение и качество, които правят този лист изключителна рядкост.“

Според Доротеум, двустранната творба е била в частна колекция във Франция до 30-те години на миналия век, когато вероятно е била придобита от учения и колекционер Йохан Куирин ван Регтерен Алтена. През 1940 г. той публикува и двете рисунки в базираното в Обединеното кралство списание The Burlington Magazine, приписвайки творбите на Питър Пол Рубенс. Творбата е продадена в Кристис Париж през 2015 г.описана като италианска школа от 16 век, когато е придобита от настоящия собственик.

По-рано тази година експерти по старите майстори поставиха под съмнение картина, която наскоро беше приписана на Рафаело чрез програма за изкуствен интелект. През януари изследователски екипи от университета в Брадфорд и университета в Нотингам заявиха, че са използвали нова технология за лицево разпознаване, за да изследват de Brécy Tondo, сравнявайки лицата в произведението с тези в Сикстинската Мадона.

.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!