НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА СТЪКЛОТО – 2023 с редица събития в София (13.10.2023)
Международното биенале на стъклото, утвърдило се като едно от най-мащабните арт събития у нас, в своето четвърто издание представя под надслова „Заедно“ автори от 48 държави – в Квадрат 500, галерия „Средец“ на Министерството на културата и галерия „УниАрт“ на Нов български университет.

Основната изложба е разположена в Квадрат 500. Сред авторите в нея е чешкото дуо Станислав Либенски (1921 – 2002) и Ярослава Брихтова (1924 – 2020) – учители и приятели на арт директора на биеналето Константин Вълчев, както и техният сънародник Вацлав Циглер. Акцент в изложбата е осъщественото с подкрепата на посолството на кралство Нидерландия в София представяне на нидерландски художници, селектирани от куратора Хан де Кльойвер – член на международното жури.

И през настоящата година гостуват автори от италианската (муранска) школа в художественото стъкло. Благодарение на съдействието на Италианския културен институт в София, с пластика, напомняща разточителното рококо, участва един от световноизвестните италиански майстори – Лучо Бубако, както и изкусната бижутерка Катерина Дзуки. Тяхна съвместна творба беше показана на предишното издание на биеналето.

Чешката манифактура за стъкло Бома/Bomma показва отличени автори в организирания от нея ежегоден световен конкурс по студена обработка на стъкло GCWC, провеждан в град Светла над Сазава, Чехия.

Галерия „Средец“ ще бъде домакин от 17 октомври до 3 ноември на пътуваща изложба на унгарски майстори на стъклото, наречена Glassification.hu и организирана от Министерството на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария. Изложбата в галерия „УниАрт“, озаглавена „Началото“, от 31 октомври до 30 ноември ще представи работи на студенти и преподаватели от департамент „Стъкло“ във Факултета за изящни изкуства на Анадолския университет и ателието по стъкло в Нов български университет, създавайки основа за бъдещо сътрудничество между двете висши учебни заведения.

Почитателите на изкуството от стъкло, които нямат възможност да посетят изложбите и лекциите на живо, ще могат да ги проследят във виртуалното пространство, благодарение на предоставената от Лаунджи/Lounjee платформа IBG Connect.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!