НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Приказно коледно настроение в две изложби в Бургас (08.12.2023)
Изящни коледни играчки от Австрия на над 100 години, изобретени от различни занаятчии в частни домове и работилнички, гостуват в Бургас. Всяка от тях има своя история.

Експозицията е от фонда на музей „Тиха нощ” във Ваграйн, родния град на композитора Джоузеф Мор, автор на емблематичната песен „Тиха нощ, свята нощ”. Сред най-старите играчки са малки фигурки на хора в коледни одежди от края на 19 век. Повечето декорации са от естествени материали - вълна, семена, дърво, коприна и дори сушено тесто. 

Коледните приготовления в Авсктрия започват още от 6 декември, когато както у нас, се празнува денят на св. Никола. В някои традиционни австрийски домове още на този ден елхата се украсява и подготвя и под нея се слагат готовите и опаковани коледни подаръци. 

„Всеки дом има специално украсен ъгъл, където са поставени коледното дърво и символични предмети, които пресъздават Рождество Христово. Характерно е наличието и на коледен пръстен с четири свещи, като всяка неделя преди Коледа се пали по една от тях!“

Старинните коледни играчки с богата и интересна история се показват за първи път в България, в Бургас. Това се случва в рамките на сътрудничеството между Културния съюз „BLAUES FENSTER“-Ваграйн и Регионален исторически музей-Бургас, по инициатива и със съдействието на Почетното консулство на Австрия в Бургас.

Изключително интригуващо за посетителите ще бъде да се запознаят със символиката на коледните играчки- ангели, сламени звезди, топки, ясли и други.

Особено място в експозицията е отделено на ангелите – символ за благата вест. Знаете ли, че преди коледните дръвчета са били украсявани с ябълки, като спомен за райската дърво, това символизират всъщност топките. Шишарките-плодородието, камбанките-хармонията и свързват небето и земята със своя божествен звън, ядките напомнят за Божия план за света и хората в него, а сламената звезда, символ е яслата, в която е лежал бебето Исус.

Бургас е спирка и на интригуващата изложба на покойния Франческо де Франческо, наречена „Пинокио и други фантазии“. Гостуването й се организира със съдействието на Община Бургас, Асоциация „Докосни дъгата”, Регионално управление на образованието - Бургас и Регионална библиотека „Пейо К. Яворов” – Бургас.

Експозицията включва 21 илюстрации по темата за малкия дървен герой на Карло Колоди с дълъг нос и превръщането му в същинско момче. Бургаската библиотека ще бъде единствен домакин на тази изложба в България. Официалното откриване ще събере малки и големи на 8 декември, петък, от 19.30 часа, а специален гост ще бъде Джузепе Де Франческо, който е почетен консул на Италия в Пловдив и племенник на Франческо де Франческо. 

Любимият герой на децата Пинокио се появява на приказната сцена през 1880 година. Авторът Карло Колоди дълги години работи във вестници и списания и читателите възторжено посрещат чудната му история за „Приключенията на Пинокио”. И до днес тя крачи бодро през времето и очарова всички с пакости и уроци по добрина. Защото всяко немирно дете има своята слънчева страна, а до нея се стига с усмивка, положителни думи и каузи.

 

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!