НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Картини на Леонардо напускат Лувъра и Ермитажа и се събират в Лондон (26.07.2010)
Първата изложба, която събира почти всички оцелели картини на Леонардо да Винчи (1452 - 1519) на едно място предстои в Националната галерия на Лондон на 9 ноември. Доскоро това изглеждаше почти невъзможната мисия – да се извадят картини от Лувъра и Уфици Флоренция, за да се подредят заедно. Феновете на Леонардо да Винчи трябваше да обикалят между няколко европейски столици, за да видят частично живописните му творби. Затова и доскоро музеите се задоволяваха да показват единствено експозиции с негови чертежи или машини, правени по тях.
 
Изложбата се концентрира върху картините, които Леонардо е създал като художник на двора на Людовико Сфорца в Милано между края на 80-те и 90-те на 15ти век.
 
Като живописец Леонардо се старае да убеди публиката в реалността на това, което вижда, като в същото време се е стремял към идеал на красотата. В своите религиозни произведения пък той вдъхва мистериозни нотки, пишат от Националната галерия.
Включвайки някои от най-важните картини и рисунки на Леонардо, изложбата изследва неговия стремеж към перфекционизъм в представянето на човешките форми. В изложбата ще бъдат показани ‘La Belle Ferronière’ (притежание на Лувъра в Париж),  ‘Madonna Litta’ (Ермитаж, Санкт Петербург) и Свети Джером от Ватиканската Пинакотека.
Ще бъде показано и копие в пълен формат на „Тайната вечеря”, което е взето назаем от Кралската академия. То ще бъде придружено с подготвителните рисунки към картината.
От институцията отказват да съобщят каква е застраховката на амбициозния проект, но със сигурност надминава шестцифрена сума, коментираха британските медии.
Мадона Лита, Ермитаж, Санкт Петербург
Мадона Лита, Ермитаж, Санкт Петербург
Леонардо да Винчи,  ‘La Belle Ferronière’, Лувър, Париж
Леонардо да Винчи, ‘La Belle Ferronière’, Лувър, Париж
Virgin of the rocks, притежание на Националната галерия Лондон, наскоро реставрирана също ще участва в изложбата
Virgin of the rocks, притежание на Националната галерия Лондон, наскоро реставрирана също ще участва в изложбата
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!