НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба посветена на 125-ата годишнина от рождението на акад. Дечко Узунов беше открита в казанлъшката галерия (23.02.2024)
 В пространството на Художествена галерия в Казанлък беше открита изложбата “Голямото надлъгване – към изложба на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал“.

Експозицията е част от календара на събитията, посветени на 125-годишнината от рождението на Дечко Узунов. Проектът е организиран в партньорство със Софийска градска художествена галерия, Държавна агенция „Архиви“ и Българска телеграфна агенция. В изложбата са включени творби, които са част от ретроспективната изложба на художника от 1969 г.

"Изложбата е много интерсен опит на екипа на галерията да реконструира един доста мрачен период от тържествата, посветени на 70-ата година от рождението на акад. Дечко Узунов, когато в Съюза на българските художници в зала “Райко Алексиев”, на 25 април 1969 г. се открива изложба на автора, която се превръща в своеобразна ябълка на раздора.", каза пред журналисти д-р Пламен Петров. Той допълни, че критиката е била абсолютно поляризирана от оценки, които са определяли, че Дечко Узунов е тръгнал в съвършено нова посока на изкуството, която е била изключително позитивна и иновативна в някои отношения, докато на другия полюс са били оценките, че това всъщност е било едно формалистично изкуство, което не се вписва в канона на партията и онова, което българската държава би трябвало да посочва като еталон в изкуството.

По думите му, тези полярни оценки реално превръщат изложбата в поле за разчистване на сметки в някаква степен. Случаят е бил много подробно описан първо от Димитър Аврамов в началото на 90-те години, а в началото на 21 век и от проф. Светлин Русев, който също разказва тази история и какво се е случило тогава. Д-р Петров уточни, че екипът работил по реализирането на експозицията е изходил именно от тези два разказа, а фокуса е “голямото надлъгване сред българската художествена интелигенция от края на 70-те години на миналия век”.

В изложбата са включени творби от Художествена галерия – Казанлък, Национална галерия – София, Дом „Дора Габе“ с музейна експозиция при Съюза на българските писатели, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол, Художествена галерия „Петко Задгорски“ – Бургас, Художествена галерия „Станка Димитрова“ – Кърджали, Художествена галерия „Борис Денев“ – Велико Търново. 

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!