НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Матю Уонг в музея на Ван Гог (01.03.2024)
 От 1 март до 1 септември 2024 г. Музеят на Ван Гог в Амстердам представя „Матю Уонг и Винсент Ван Гог. Рисуването като последно спасение“, първата ретроспекция на произведения на Матю Уонг, изложена в Европа.

Китайско-канадският художник Матю Уонг (1984-2019) създава лъчезарни, цветни и експресивни творби. Винсент ван Гог е един от най-значимите източници на вдъхновение на Уонг и изложбата показва художествената връзка между двамата художници. Но техните житейски истории също разкриват паралели: и Уонг, и Ван Гог работят усилено, за да намерят своето призвание, което в крайна сметка се оказа рисуването, и се борят с психичното си здраве, което води до трагични, преждевременни смъртни случаи. Въпреки че имат много прилики, всеки от тях създава основа от изключително индивидуална работа, която е силно лично и емоционално заредена. Изложбата се състои от набор от творби на Уонг, разпръснати с подходящи картини на Ван Гог.

Стилът на китайско-канадския художник Матю Уонг (1984-2019) може най-добре да се опише като динамичен, цветен и експресивен. Неговите пищни пейзажи излъчват меланхолия. След като изучава фотография, Уонг бързо се научава да рисува и се вдъхновява както от европейско-американската, така и от китайската живопис и рисунка. Благодарение на бързото си развитие, Вонг променя стиловете на рисуване с поразителна честота. За кратки периоди той разглежда творбите на различни художници, включително Климт и Матис.

Винсент ван Гог обаче изиграва основна роля през цялата осемгодишна кариера на Уонг като художник. В интервю от 2018 г. Уонг посочва Ван Гог като един от най-важните си източници на вдъхновение. Влиянието на Ван Гог е несъмнено по отношение на използването на цвят, гъстото прилагане на четка и личните теми в работата на Уонг.

Самотата, изолацията и меланхолията бележат живота на Уонг - такива са и темите, които са канализирани чрез произведенията му. Художникът Джонас Ууд, друг значим пример за Уонг и близък приятел на художника, дори нарича Уонг „съвременния Ван Гог“.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!