НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Национална изложба „Карикатура“ в СБХ (05.04.2024)
 С голямата награда на Съюза на българските художници (диплом, пластика "Перо") от 49-ото издание на Националната изложба на българската карикатура бе удостоен Димитър Атанасов при откриването на проявата в галерията на СБХ на "Шипка" 6. Наградата на секция "Карикатура (диплом, пластика "Мишена") бе присъдена на Цветан Павлов и Константин Атанасов. Отличието на Столична община на името на големия Доньо Донев бе връчено на Майя Чолакова. Призът на Музея на хумора и сатирата - Габрово (почетен плакет, диплом, възможност за гостуване със самостоятелна изложба), беше присъден на проф. Анри Кулев. Наградата "Хриле и копита" за карикатура на тема "Природа, лов и риболов" отиде при Анатолий Станкулов. Клуб "Жарава" към Община Кубрат и Националният конкурс за хумор и сатира в града удостоиха със своето отличие Силвия Ганчева. Наградите на Българския червен кръст бяха за Любомир Михайлов и Веселин Зидаров. Наградата на в. "Стършел" заслужи Ивайло Цветков, а тази за политическа карикатура на името на Райко Алексиев – Валентин Георгиев. 

 

Националната изложба на карикатурата – по традиция една от най-очакваните и посещавани инициативи на Съюза на българските художници, свири сбор за многобройните си почитатели за 49-и път. Поредното издание на инициативата отвори врати на 3 април, в галерията на СБХ на ул. „Шипка“ 6, зала 2А, където творбите ще могат да бъдат разгледани до 23 април.

Българските художници, работещи в областта на различните жанрове на карикатурата, от близо пет десетилетия имат своя ежегоден форум, посрещан винаги с много голям интерес от публиката и медиите. Националната изложба на карикатурата има за цел да стимулира развитието на това изкуство у нас и да допринася за популяризирането на творчеството на българските автори в страната и в чужбина, където те получават признание и награди.

В изложбата са представени актуални политически карикатури и карикатури на вечни екзистенциални теми, сатирични рисунки, шаржове на известни личности и големи творци, графични и живописни произведения в жанра на карикатурата.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!