НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Микеланджело от Рим до Лондон (03.05.2024)
 От 2 май до 28 юли 2024 г. Британският музей представя изложбата „Микеланджело: последните десетилетия“, фокусирана върху последния етап от кариерата на художника: годините му в Рим.

През 1534 г. Микеланджело напуска Флоренция и отива в Рим, без никога повече да види родния си град. Тогава той e на 59 години, които много негови съвременници смятат за много години, но за Микеланджело този ход бележи началото на драматична нова глава, която ще оформи фундаментално опита му като художник и като човек.

Тази изложба разглежда последните 30 години от забележителния живот на Микеланджело, когато завръщането му в Рим му носи нови поръчки и го събира с някои от най-близките му приятели. Силни подготвителни скици за монументалната фреска "Страшния съд", както и наскоро консервираната скица на "Епифания" ще бъдат показани заедно с проучвания за големите архитектурни проекти на Микеланджело, включително възстановяването на базиликата "Свети Петър" в Рим.

Интимни писма, стихотворения и рисунки ще предложат силна представа за неговата вяра, взаимоотношения и преживявания от последните години на живота му.

Още изложби в Британския музей

От 1 февруари до 23 юни 2024 г. Британският музей е домакин на „Легион: животът в римската армия“, изложба, изследваща ежедневието като част от силата, която позволява на Рим да запази и контролира огромната си империя. Съставена от над 200 експоната, включително заети от 28 колекции, големият мащаб на изложбата дава възможност за принос от широка колекция от национални и международни институции, както и помощни материали от колекцията. Той включва емблематични римски военни предмети заедно с доказателства за реалния живот на мъже, жени и деца – граждани и неграждани, свободни или поробени – в крепости и погранични региони в империята.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!