НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Едвард Мунк: Трепереща земя в музея на Мунк в Осло (03.05.2024)
 От 27 април до 24 август 2024 г. Munchmuseet в Осло е домакин на „Едвард Мунк: Трепереща земя“, първата изложба на пейзажи от Едвард Мунк, фокусирана върху неговия подход към природата.

От една страна, Едвард Мунк разглежда природата като циклично самообновяваща се сила; от друга, той я вижда като отражение на собствения си вътрешен смут. Мунк развива пантеистично разбиране за природата, което проектира върху горите и бреговете на Норвегия. Драматичното време, изобразено в неговите картини, е особено поразително в светлината на настоящата климатична криза.

Изкуството на Едвард Мунк е известно преди всичко със своите поразителни изследвания на дълбоките човешки емоции. През цялата му кариера обаче силното му очарование от естествения свят изиграва може би също толкова важна роля, колкото и интересът му към психическите измерения на съществуването. Отразявайки широкото му въображение и чувствителност, Мунк изследва природните мотиви и жанра на пейзажа, за да постави под въпрос мястото на човечеството в един космически цикъл на живота и да отпразнува красотата на елементите, както и трансформиращите сили на природата.

Въпреки водещата роля, която природата играе в произведенията на Мунк, има малко изследвания по темата. Изложбата „Едвард Мунк: Трепереща земя“ е първият голям опит да се изследва в дълбочина важността на изображенията на природата на Мунк и да се оспорят общоприетите концепции. Като представя по-малко известни творби заедно с някои от най-известните му картини, "Трепереща земя" хвърля светлина върху художествените, научните и философските идеи, които са повлияли върху творчеството на Мунк, и показва как изкуството му резонира с настоящата климатична криза. По времето на Мунк се наблюдава осъзнаване на опасностите от изменението на климата, свързани с разширяващата се индустриализация и урбанизация в цяла Европа. В същото време научните открития помагат за насърчаване на ново разбиране на сложността на естествения свят. Многопластовият, отворен характер на виденията на Мунк прави творбите му много уместни във време, преследвано от нестабилността на природните системи и дълбоко обезпокоителни сценарии за бъдещи климатични промени.

Преди престоя си в Постдам „Едвард Мунк: Трепереща земя“ беше изложен в Clark Art Institute, Williamstown, MA, от 10 юни 2023 г. до 15 октомври 2023 г. и в музея Barberini, Потсдам, от 18 ноември 2023 г. до 1 април 2024 г.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!