НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Конете на Жерико, изложени в Musée de la Vie Romantique (10.05.2024)
 От 15 май до 15 септември 2024 г. Musée de la Vie Romantique в Париж представя изложбата „Les chevaux de Géricault“

Изследването на коня като силен живописен мотив  в творчеството на романтичния художник Жерико (1791-1824) е целта на изложбата „Конете на Жерико“, представена в Musée de la Vie Romantique, за да отбележи 200-годишнината от смъртта на художника. Показани са многото лица на коня, от военния кон до античния кон до английския кон, от портрети на глави и задници до конни портрети. Многобройни произведения от обществени и частни колекции, непубликувани преди това или реставрирани за случая, ще предоставят живописно преоткриване на животно, което е неразривно свързано с този художник.

Както пише Теофил Готие, „от фризовете на Партенона, където Фидий дефилира с дългите си кавалкади, никой художник не е претворил идеала за конско съвършенство като Жерико“. Още след обучението си при художника на коне Карле Верне и след това в студиото на Пиер Герен, Жерико никога не престава да отстоява своята страст към света на конете. Той е наследник на дълга традиция, която гледа на конюшнята като на тигела на таланта и вдъхновението. Южен Делакроа, друг от учениците на Герен, който е бил очарован от изкуството и личността на Жерико по онова време, обобщава перфектно естетическото значение на тези конни посещения. На 15 април 1823 г. той пише в дневника си: „Непременно трябва да започнем да рисуваме коне. Всяка сутрин отивайте в конюшня; лягайте много рано и ставайте по същия начин”. За Жерико тази абсолютна необходимост е отразена в десетки картини и стотици рисунки на коне – от прости скици до майсторски листове – в които художникът фанатично изследва анатомията на коня и изразителността на конете, от раждането до смъртта, от гнева до нежността, чрез война, труд, мизерия и сексуалност. Конюшнята, бунтарска пристройка на официалното майсторско студио, животинско пространство, специфично за творчеството на романтичното поколение, е за Теодор Жерико мястото на всичките му естетически експерименти.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!