НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Върнаха открадната "Майка с дете" на Кирил Тодоров (03.08.2010)

Скулптура на Кирил Тодоров, открадната преди 15 години, бе поставена в двора на Националната художествена галерия от полицията.

Произведението изчезнало през 1995-а, след реституция на ателието на Кирил Тодоров. Едва през април 2010 наследниците съобщили за липсата на творбата в Министерството на културата и Вежди Рашидов тутакси уведомил полицията.

Скулптурата била открита в двора на новострояща се сграда в квартал "Манастирски ливади" в София. Произведението е от варовик и мрамор, което вероятно го е спасило от предаване във Вторични суровини.

Кирил Тодоров е сред малцината наши ваятели, направили кариера в Италия. Завършил е академията за изящни изкуства в Рим. Връща се у нас по време на Втората световна война, но след 9 септември 1944 отново заминава за Италия, където живее до смъртта си през 1987.

В Рим той се прочува като портретист. В студиото му позират София Лорен, Дмитрий Шостакович, Марина Влади, Марчело Мастрояни, Фредерико Фелини, Сергей Бондарчук.

Според специалисти цената на произведението би била някъде между 50 и 80 хил. лв. Малък барелеф от същия автор бе продаден през октомври 2010 за 1900 лв. на търг от аукционна къща Сезони Форум. Информация за това тук.

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!