НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Парти в защита на Олег Мавромати (28.10.2010)
Парти в подкрепа на живеещият в България руски артист Олег Мавромати организират неговите приятели на 29 октомври в столичното кино „Влайкова”. От 20 часа вечерта там под звуците на Dj Yves O и DJ Kan Asparuh ще се събират подписи в защита на Мавромати. Причината е, че през септември месец самият артист, съобщи, че руските служби са поискали екстрадацията му от България.

Олег Мавромати живее в България от 4 години. Той напусна родината си след пърформанс, в който се рапъва на кръст като Иисус Христос, прикован с пирони за дървото. Акцията се казва "Аз съм просто човек". Тя е отритната от православната църква и Мавромати е обвинен за насаждане на религиозна омраза.

Със същото обвинение наскоро Русия осъди двама от най-иявените си изкуствоведи Андрей Ерофеев и Юрий Саморудов за организиране на изложбата „Забраненото изкуство” през 2007. Благодарение на протестите из западната преса те успяха да избегнат атвора и бяха принудени да платят съответно - Ерофеев - 200 хиляди рубли ($6483) и Саморудов - 150 хиляди рубли ($4862).

Във въпросната експозиция те показват произведения, свалени от изложби в държавните галерии. Сред тях “най-опасните” картини изобразяват Исус Христос с глава на Ленин или пък Божият Син като Мики Маус. Срещу тях бе заведено дело и ги заплашваше три години затвор. Последваха десетки интелектуални протести и в крайна сметка изкуствоведите “отърваха” затвора.

В България Олег Мавромати живее със съпругата си Боряна Драгоева. Той е сред създателите на авангардната група „Ултрафутуро”, в която членува още Антон Терзиев, носител на наградата БАЗА за млад автор за 2010. Група „Ултрафутуро” нашумя през 2007, когато прави пърформанс-протест по време на изложба с плакати на Христо Явашев-Кристо в Художесвената академия в София. Групата създава копие-макет на една от портите на Кристо в Сентрал Парк, Ню Йорк, после членовете на „Ултрафутуро” порязват ръцете си с ножове и обагряг с кръвта си „портата”. По този начин групата заявява, че изкуството на Кристо е остаряло, конвенционално, извън поетиката на днешния ден.

На партито мнозина могат да дойдат с костюми тай като е почти в навечерието на Хелоуин. Организаторите съветват ентусиастите да изберат своите одежди според темата, а тя е Свободни хора за свободно изкуство. Според организаторите Мавромати е застрашен от лепването на бежански статут в България към неговото артистично пребиваване тук.
Ще бъде обсъждан и Закона за бежанците.
 

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!