НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
„Мощност” – Жените в Поп арт (16.11.2010)
От 5 ноември 2010 г. до 20 февруари 2011г. Художествената галерия „Kunsthalle” във Виена представя на вниманието на зрителите изложбата „Мощност – Жените в Поп арт” с куратор Анджела Стийв.
Движението Поп арт се заражда през петдесетте години в Лондон, Великобритания, но се развива и получава най- голям разцвет в Америка през 60-те години. Поп арт си поставя за цел нещо, което нито едно направление в историята на изкуството не си е позволявало да направи до този момент- да запълни онази пукнатина, разделяща изкуството от живота. Произведенията на поп арт изобразяват новия начин на живот, наложил се през 50-те-60-те години, а именно потребителската TV култура, масовото навлизане на техниката в бита, сексуалната освободеност.
Най- известните художници на поп арт са мъже- Анди Уорхол, Джаспър Джоунс, Рой Лихтенщайн и много други, но редом с тях работят и жени, например Евелин Аксел, Систър Корита, Дороти Янон, Розалин Дрекслер, Кики Когелник, Марисол, Ники де Сант Фале- всички те представени в изложбата. Авторките разглеждат масовата култура през призмата на феминизма, чиято втора голяма вълна съвпада с периода, в който е актуален Поп арт като направление в изкуството. Творбите на авторките са различни като стил и тематична насоченост, но като цяло те разглеждат мястото на жената в рамките на новозародилата се масова култура. Жената в техните произведения е предизвикателна, сексуално активна, борбена, еманципирана.
Не особено голямата популярност на творбите на жените, свързали творческия си път с направлението поп арт,  прави изложбата особено интересно и значимо събитие в света на изкуството.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!