НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Императорски роби от забранения град ще бъдат представени в Лондон (02.12.2010)

Виктория и Албърт музей (Victoria and Albert museum) в Лондон ще представи изложба, посветена на исторически императорски кралски роби от династията Кинг, последната управлявала Китай (1644г. – 1911г.). Тя ще се открие на 7 декември 2010 г. и ще продължи до 27 февруари 2011г.

В забранения град – Пекин се намира резиденцията на десетте императора от династията Кинг. Както знаем в тази строго централизирана държава важат определени правила и церемонии, касаещи почти всеки един елемент от ежедневието не само на императорското семейство, но и на обикновените граждани. Такива правила се отнасят и за императорския костюм. Изложбата ще представи петте категории отговарящи за официалното облекло. Експонатите са предоставени от Дворцовия музей в Пекин, като изложбата става възможна благодарение подкрепата на лейди Кесуик (Keswick) и сър Дейвид Танг (David Tang).Петте подраздела на императорските роби съответно са: строго официална роба, празнична роба, всекидневна роба, облекло за посещения и военно облекло.При важни ритуали, императора облича „официалната” роба, чийто елементи, цветове и форма имат дълбоко семантична натовареност. Цветовете символизират природните сили: синьото са небесата, жълтото – земните сили, червеното – слънцето, светло синьото – луната. В зависимост от божеството, на което императора ще прави жертвоприношение, той облича и съответния цвят дрехи. Елементите на робата включват: роба, шапка, колан и ботуши и нагръдник.

Празничнота роба, позната още като „драконова роба”, /в превод: императорска/ съответно е орнаментирана с драконов мотив. Тя се използва при щастливи случай като сватба, рождени дни, фестивали, угощения, както и на срещи с чуждестранни посланници. Облеклото за посещения е с утилитарни функции – то е специално моделирано за да позволи движение, когато императора язди. Той го носи когато ловува или когато посещава далечни части на обширната империя. Императорите от династията Кинг са прочути със своята военна служба. Тяхната военна церемониална роба, се състои от ризница, която обаче е подплатена с памук, а не със защитни железни елементи, защото има единствено репрезентативни функции, а не се използва в истинска битка. Робата е съшита със златен конец, за да подчертаят още повече блясъка на императора. Ежедневната роба се облича когато императора е със семейството си или е в уединение. Няма регулации относно каква да бъде кройката или материала за изработката.

Дрехите се произвеждат от най-качествената коприна, добивана в южен Китай и отговарят на най-високите стандарти. Платовете биват доставяни в Забранения град, където ръчно се изработват от поколения професионалисти.Императорската власт пада през 1911г., но дрехите биват грижливо пазени в продължение на три века.

Роба на императора за пътуване. 1662-1722г.
Роба на императора за пътуване. 1662-1722г.
Императорска празнична роба, с жълти дракони. 1736-1795г.
Императорска празнична роба, с жълти дракони. 1736-1795г.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!